Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ! Ποιος θα κηρύξει το τέλος της λιτότητας! – Σε ποιες χώρες


Την διετή διακοπή της πολιτικής λιτότητας ετοιμάζεται να ζητήσει η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Σε άρθρο της ιταλικής εφημερίδας υποστηρίζεται ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο θα ζητά την διετή διακοπή της πολιτικής λιτότητας για χώρες όπως...
η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία καθώς και περισσότερες δημόσιες επενδύσεις από χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μάλτα.

Αγνωστο παραμένει ωστόσο, εάν οι Ευρωπαίοι σε αυτά τα νεότερα πλάνα τους και εφόσον επαληθευτεί η πληροφορία της ιταλικής εφημερίδας, έχουν συμπεριλάβει και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει La Repubblica, για τις προαναφερόμενες χώρες πρόκειται να αποφασιστεί μια προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες δαπάνες στρατηγικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, βέβαια, δεν θα πρέπει να χαθεί ο γενικότερος στόχος, της οικονομικής εξυγίανσης. Και θα πρέπει να στηριχθεί και να συνεχισθεί, επίσης και η εφαρμογή των κυριότερων μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα οι Βρυξέλλες αναμένεται να τονίσουν ότι η λιτότητα, έστω και αν έσωσε κάποιες χώρες από την χρεοκοπία, ζημίωσε σοβαρά την ανάπτυξη. Και αυτό αποτελεί μια έμμεση κριτική και στη γερμανική πολιτική.
Η απόδειξη της νέας αυτής στάσης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, βρίσκεται και στο ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα. Αντιθέτως, θα της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει επιπλέον λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι στην κρίσιμη αναμέτρηση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές. Ακόμη και χθες βράδυ σε εκδήλωση της κεντροαριστεράς ο Μ. Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει την αναμέτρηση αυτή, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Με πληροφορίες: DW,ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: