Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Δύο ημέρες με τον Ομπάμα στην Αθήνα - Τι ζήσαμε [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

28 ώρες συνολικά έμεινε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και να πρωταγωνιστήσει σε μοναδικές στιγμές...

Η άφιξη του έγινε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τρίτης όταν το AirForce One προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος»...
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος χαλαρός και ευδιάθετος, ωστόσο προηγουμένως ένα μικρό πρόβλημα τράβηξε την προσοχή όλων. Το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την υποδοχή του προέδρου δεν ευθυγραμμιζόταν με την σκάλα αποβίβασης με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου να προσθέσουν κομμάτια για να πατήσει πάνω τους ο Αμερικανός πρόεδρος .
Την υποδοχή του αμερικανικού προέδρου έκανε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πρωτοφανή για την Ελλάδα ήταν τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου. Απαγορεύσεις κυκλοφορίας, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και ελεύθεροι σκοπευτές σε κάθε σημείο από το οποίο θα διέρχονταν ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι δρόμοι της Αθήνας άδειασαν ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση του Αμερικανού Προέδρου
Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, ενώ οι 500 άντρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ήταν εκείνοι που προκάλεσαν πραγματική εντύπωση.
Η αυτοκινητοπομπή και το «Κτήνος»
Από περισσότερα από 30 οχήματα αποτελούνταν η αυτοκινητοπομπή με την οποία μετακινήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Αυτή ήταν που συνόδεψε τον Αμερικανό Πρόεδρο από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο στον Αστέρα Βουλιαγμένης και από εκεί στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρώτη του εθιμοτυπική επίσκεψη στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Δείτε την αυτοκινητοπομπή να περνάει από την Γλυφάδα
Τα 33 αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής -ανάμεσά τους και το περίφημο «Κτήνος»- περνούν από τη Γλυφάδα. Τα στιγμιότυπα τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής του Μπαράκ Ομπάμα και των ακολούθων από τον Αστέρα Βουλιαγμένης με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο.


Πράκτορας
 βγαλμένος από το Matrix
Πράκτορα από την ταινία The Matrix θύμιζε ένας άνδρας της ασφάλειας του προέδρου των ΗΠA καθώς φορούσε κουστούμι και γυαλιά ηλίου με την εμφάνισή του να παραπέμπει στους πράκτορες (agents) που κυνηγούσαν τον Νίο (Κιάνου Ριβς) στην πασίγνωστη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο εν λόγω Αμερικανός πράκτορας βρισκόταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και περίμενε την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα. Εντάσσεται στην πολυπληθή ομάδα των ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου που τον συνόδευσαν στην Αθήνα.
Συνάντηση με Παυλόπουλο και Τσίπρα
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος με τον οποίο συναντήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το βράδυ παρατέθηκε προς τιμήν του δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εδώ ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά τους γείτονες επί της Ηρώδου Αττικού, οι οποίοι μίλησαν στον αμερικανό πρόεδρο από τα παράθυρα.
Selfie με το Λύκειο Ελληνίδων, τον Αλέξη Τσίπρα, την Ελενα Κουντουρά, τον δήμαρχο της Αθήνας και τον πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού Σπύρο Πολλάλη.
Επεισόδια στο Πολυτεχνείο
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο έπειτα από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Στα επεισόδια έγιναν 6 συλλήψεις.
Η επίσκεψη στην Ακρόπολη και η ομιλία στο «Νιάρχος»
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπως και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ιστορική ομιλία στο «Νιάρχος»
Η επίσκεψή του Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος η οποία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση. Παρευρέθηκαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και προσωπικότητες από όλους τους χώρους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στη σκηνή θυμίζοντας σταρ με τον κόσμο να τον καταχειροκροτεί και ξεκίνησε την ομιλία του.
«Ηello Greece, thank you», «γεια σας» και «Καλησπέρα» ήταν οι πρώτες λέξεις του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος στη συνέχεια του λόγου χρησιμοποίησε αρκετές ακόμα για να καταλήξει φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς».
Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού προσθέτοντας ότι ήθελε να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».
Η παράδοση της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ήταν ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε. «Εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Γι' αυτό και συναντηθήκαμε και η κυβέρνηση μου θα κάνει ότι μπορεί για αν διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κρατάμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», τόνισε ο απερχόμενος Πρόεδρος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. «Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ», είπε χαρακτηριστικά.
Φωτογραφίες: INTIME NEWS, SOOC, EUROKINISSI, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι λένε - και γράφουν- ότι ήταν εξαιρετική η ομιλία του Ομπάμα. Συμφωνώ. Ήταν εξαιρετική για τον ίδιο. Γιατί έκλεισε - ουσιαστικά- τη θητεία του, μιλώντας από τη μητέρα Γη της δημοκρατίας. και ανέπτυξε το θέμα "πόσο καλή είναι η δημοκρατία και στο τέλος θα επικρατήσει του ισλαμικού κράτους - και μέσω του ΝΑΤΟ".
Για την Ελλάδα, όμως;
Ακούσαμε κάτι, εκτός από...ευχές για την οικονομική κατάσταση, την ...ανάπτυξη και την παραμονή των νέων στον τόπο τους; Ή απλές αναφορές για τη διαγραφή του χρέους;
Ακούσαμε κάτι για την Κύπρο; Για το Αιγαίο; Για τη Μακεδονία μας; Για την διωκόμενη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία;
Δεν μίλησε, δυστυχώς, για όλα αυτά που συνθέτουν τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Και δεν τόλμησε - ακόμη και τώρα που τελειώνει η θητεία του - να κατονομάσει τον υπεύθυνο για την κατάσταση, που επικρατεί σ αυτή τη γωνιά της Μεσογείου. Τη γειτονική Τουρκία, μια χώρα επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία ο Μπαράκ Ομπάμα.
Γι αυτό , όσοι ενθουσιάστηκαν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ας πατήσουν...φρένο.
Μόνο ο Ομπάμα κέρδισε σήμερα. Όχι η Ελλάδα.