Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Χάος: Κουκουλοφόροι τα έσπασαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο [βίντεο & φωτο]

Φωτογραφία: IntimenewsΦήμες ότι ετοιμάζεται επέμβαση για την απομάκρυνση των καταληψιών από το Πολυτεχνείο
Η ΕΛΑΣ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τα ΜΜΕ από την Πατησίων
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν πολλές μεγάλες πόλεις
Κουκουλοφόροι τα έσπασαν στα Εξάρχεια
Εστησαν οδοφράγματα και πετούσαν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ
13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές στην Αθήνα
Σοβαρά επεισόδια και σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα
Φωτιές, μολότοφ και ζημιές στην Πάτρα - 5 προσαγωγές...

Κουκουλοφόροι έσπειραν το χάος σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μετά τις ειρηνικές και μεγαλειώδεις πορείες για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Την αρχή έκαναν στην Αθήνα ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων, την ώρα που ολοκληρώνονταν η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην οποία συμμετείχαν περί τις 15.000 άτομα.
Χάος στα Εξάρχεια
Η κατάσταση γύρω από το Πολυτεχνείο ήταν τεταμένη μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, καθώς οι νεαροί, με ορμητήριο το υπό κατάληψη κτίριο Γκίνη, έκαναν εφόδους και πετούσαν πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα στα ΜΑΤ.

H αστυνομία προχώρησε σε 13 συλλήψεις και 5 προσαγωγές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης γύρω από το Πολυτεχνείο, όπως γνωστοποιήθηκε επίσημα μετά τη μία τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, γύρω στις 23:30 η αστυνομία διέταξε την απομάκρυνση όλων των δημοσιογράφων από την οδό Πατησίων, εγείροντας υποψίες ότι ετοιμάζεται έφοδος των δυνάμεων της ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των καταληψιών από το κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο.
Παράλληλα μέσα στο Πολυτεχνείο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 200 κουκουλοφόροι οι οποίοι νωρίτερα πέταξαν δεκάδες μολότωφ, πέτρες, καρέκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί εκτός από την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Τρεις συλλήψεις και 2 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο μέχρι και αυτή την ώρα .
O προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος -κατά παγία πρακτική- έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της αστυνομίας, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν και ενταθούν.
Στάση ανοχής κράτησε η ΕΛΑΣ
Η ΕΛΑΣ τήρησε στάση ανοχής έναντι των κουκουλοφόρων. Οπως έδειξε με τις κινήσεις της, οι εντολές της ηγεσίας ήταν να μην προκαλέσουν τους αντιεξουσιαστές με την παρουσία τους, εξ ου και έφτασαν να υποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέχρι και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου.
Φωτογραφίες: Intimenews
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Επεισόδια στο Πολυτεχνείο
Λίγο πριν τις 19:00, περίπου 100-150 νεαροί χρησιμοποιώντας υλικά θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, έστησαν οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη, Τζωρτζ και Πατησίων, γύρω από το Πολυτεχνείο. 
Mάλιστα, οι κουκουλοφόροι λέρωσαν με μπογιές, έγραψαν συνθήματα, έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν την ελληνική σημαία.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ανοιχτοί όλοι οι σταθμοί του μετρό
Aνοιξαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει, σταδιακά, από το πρωί. 
Ετσι οι συρμοί σταματούν πλέον κανονικά στους τρεις σταθμούς (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) που ήταν κλειστοί νωρίτερα.
Στο μεταξύ, ομαλοποιείται σιγά σιγά και η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αφού πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η Βασ. Σοφίας και άλλες κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας.
Φωτιές και μολότοφ και στην Πάτρα
Σε... πεδίο μάχης μετατράπηκε και το κέντρο της Πάτρας. Οπως μεταδίδει το tempo24.gr, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πετούν πέτρες και μολότοφ σε δημοσιογράφους και πολίτες. Πανικός στο κέντρο της πόλης με τους πολίτες να τρέχουν για να αποφύγουν την γενικευμένη επίθεση. Προηγήθηκαν μολότοφ στο Αστυνομικό μέγαρο της Ερμού.




Ενταση
 και στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και φωτιές στην Εγνατία 
Μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία, ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε από την οδό Εγνατία στους χώρους του ΑΠΘ, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον τους αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Οι κουκουλοφόροι νωρίτερα, στο ύψος της Καμάρας, πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ.
Ενώ σε δύο προσαγωγές προχώρησαν, μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή.
Νωρίτερα, διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά τη σημεία των ΗΠΑ.
Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επεισόδια και στο Βόλο με μολότοφ -Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απομάκρυνε τον ΣΥΡΙΖΑ από την πορεία
Επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία, πετροπόλεμος, βόμβες μολότοφ και πολλές ζημιές, χαρακτήρισαν την φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον Βόλο.


Η πορεία
 ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαίτησαν να αποχωρήσουν από την κορυφή της πορείας οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τελικά το κατάφεραν και η μεγάλη πορεία πέρασε από την Λεωφόρο Δημητριάδος με αντικυβερνητικά συνθήματα.
Μία δεύτερη πορεία διαδηλωτών ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ, από την πλατεία Ελευθερίας, πέρασε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και κατευθύνθηκε προς το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, ενώ οι διαδηλωτές έχοντας μαζί τους πέτρες και κομμάτια από πλακάκια και τσιμέντα, που αφαίρεσαν από τον χώρο του πανεπιστημίου, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ τους στο κέντρο του Βόλου, επί ώρες.
Στην περιοχή του κέντρου του Βόλου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ, για να αναχαιτίσουν με βόμβες κρότου και λάμψης την δράση και τις επιθέσεις των συγκεντρωμένων. Οι συγκρούσεις στον Βόλο μεταξύ διαδηλωτών-αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν ενισχυθεί και με δυνάμεις από την Καρδίτσα, συνεχίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα. Με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί από φωτιές, αυτοκίνητα κοντά στα καταστήματα "Public" και να έχουν υποστεί ζημιές όλα τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών στην λεωφόρο Δημητριάδος και στην οδό Ιάσονος - ενώ ένα ενεχυροδανειστήριο δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε από τους αντιεξουσιαστές.
Στην συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Ογλ, οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με κομμάτια από πεζοδρόμια, μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ ήταν σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο παιδικό πάρτυ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός για την διάσωση των παιδιών.
Στις φλόγες τυλίχθηκε και η πρόσοψη καταστήματος με χαρτικά, αλλά η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα.
Η αστυνομία έχει απωθήσει τους αντιεξουσιαστές-διαδηλωτές προς το τέρμα της οδού Ιάσονος, και από τις 11 έχουν «ταμπουρωθεί» στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου και πετούν πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις.#
Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει διακοπεί στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του Βόλου, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής πλένουν τους δρόμους για να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία.


Ενταση
και στο Ηράκλειο
Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο.
Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εισόδου καταστημάτων προκαλώντας φθορές στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.
Γιάννενα: Πεδίο μάχης η κεντρική πλατεία -Ενας αστυνομικός τραυματίας
Επεισόδια γύρω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.
Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών .
Το μπλοκ των κουκουλοφόρων απομακρύνθηκε από το χώρο των επεισοδίων ενώ παρέμειναν μέχρι αργά στην περιοχή, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Ενταση και έξω από την αμερικανική πρεσβεία -Γιούχαραν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ
Ενταση επικράτησε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όταν οι συγκεντρωμένοι είδαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει. Ο κόσμος άρχισε να γιουχάρει τα μέλη του μπλοκ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Αμέσως παρενέβη η αστυνομία, με τα επεισόδια να μην λαμβάνουν έκταση. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Η πορεία προς την πρεσβεία
Η πορεία ξεκίνησε από τη Σταδίου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το «μπλοκ» του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια υπό τον φόβο επεισοδίων με χιλιάδες αστυνομικούς να είναι παρατεταγμένοι στο δρόμο. Οι εικόνες από την πλατεία Συντάγματος και έξω από τη Βουλή, είναι ενδεικτικές. 
\
Η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία
Η πορεία, στην Αθήνα εξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα με συνθήματα και πανό κατά του φασισμού.
Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 6.30 μ.μ. Της πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, επίσης, κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού.
Νωρίτερα τα μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατευθύνθηκαν προς την Αμερικανική πρεσβεία. 
Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδίπλωσαν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνονται μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».
Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi/sooc/intimenews/ΑΠΕ-ΜΠΕ/twitter
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: