Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Περιοδείες με άρωμα εκλογών: Ο Τσίπρας στη Θράκη, ο Μητσοτάκης Ηπειρο

Περιοδείες με άρωμα εκλογών: Ο Τσίπρας στη Θράκη, ο Μητσοτάκης Ηπειρο

Στις δύο άκρες της χώρας, βρέθηκαν απόψε ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδύοντας άρωμα προεκλογικών εκστρατειών.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στη Θράκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ηπειρο. 
Οι περιοδείες αυτές έρχονται σε μια πολιτική συγκυρία όπου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες – όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός:
Με την β' αξιολόγηση ανοικτή, με την αντιπαράθεση ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος να μαίνεται, με τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης να είναι κάτι παραπάνω από ορατές, και με το 4ο μνημόνιο να φαντάζει «επί θύραις».
Οι selfies του Τσίπρα
Το κλίμα εκλογολογίας συντηρήθηκε και από τις εμφανίσεις των δύο ηγετών. Ο Πρωθυπουργός έβγαλε αμέτρητες selfies με μουσουλμάνες στην Κομοτηνή, ήπιε καφέ σε παραδοσιακό καφενείο της περιοχής, μοίρασε αγκαλιές και υποσχέσεις ενώ έκανε... ρεκόρ ομιλιών σε μία ημέρα όπως ο ίδιος αστειεύτηκε, καθώς εκφώνησε 9 ομιλίες!
Οι υποσχέσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κομοτηνή, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη «αλλά το θέμα είναι να διορθώνονται» όπως είπε, υποσχέθηκε να φέρει ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή, δουλειές και επενδύσεις. Αναφέρθηκε στη απόφαση να διανεμηθούν δωρεάν 120.000 δορυφορικά πιάτα σε μειονοτικούς στη Θράκη και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα υπάρξουν θετικά νέα για το χρέος. Ενώ έκανε ειδικές αναφορές στα μέτρα που όπως είπε έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. «Αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών» υποστήριξε μιλώντας στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι μπροστά μας» και «τα στοιχεία της οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από θετικά και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον αισιόδοξες». Οπως είπε «διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής και στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος».
«Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις και ενισχύσεις που χρωστούσαν ακόμη και από το 2008», είπε αναφερόμενος στους αγρότες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όλες οι υποχρεώσεις θα έχουν καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου «νωρίτερα από κάθε άλλη φορά».
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «αυτή η επίσκεψη στη Θράκη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου για την ανάπτυξη, τη βελτίωση της οικονομίας, της ψυχολογίας των Ελλήνων να νιώσουν ρεαλιστική ελπίδα».
Υποστήριξε εξάλλου ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας και πως «η μικρή αδύναμη Ελλάδα της κρίσης έγινε από παρίας, πρωταγωνιστής».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει και αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκη, που γεννήθηκε στην Ξάνθη: «Νιώθω Ελληνας, αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος».
Ως προς τα εθνικά ζητήματα τόνισε ότι η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι ενέργεια απαράδεκτη, που δεν βοηθά την ειρήνη, την ισορροπία μεταξύ των λαών. Η συνθήκη της Λωζάννης είναι βασικό στοιχείο της ισορροπίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό. Καλό είναι να σταματήσουν οι απαράδεκτες δηλώσεις. Τα σύνορα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν επανακαθορίζονται, δεν αμφισβητούνται». Τέλος, ως προς το Κυπριακό τόνισε ότι «η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές. Χρειάζεται συμφωνία για επανένωση και ειρηνική συμβίωση των δύο λαών».
Μητσοτάκης: Μην παίζετε με την Ελλάδα


Ο
 πρόεδρος της ΝΔ που περιόδευσε σε Αρτα, Γιάννενα, ήταν πιο πολιτικός. Αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή, όσο και στα εθνικά θέματα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές με την φράση, «Με την Ελλάδα μην παίζετε!», μιλώντας στην πόλη των Ιωαννίνων.
Διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία, «ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ερντογάν: «Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες» προειδοποίησε.
Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης έθιξε και τις σχέσεις με την Αλβανία η οποία «με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων “ανοίγει” σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν “Τσάμικου”. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του Υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών».
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή».
Ωστόσο υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους» και προειδοποίησε: «Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!»».
Αναγκαία η πολιτική αλλαγή
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Αντί να είμαστε μέρος κάποιας λύσης, τείνουμε να είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο, περισσότερο από ποτέ, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος. Που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας. Και δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Μια Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα».
Οσο παραμένει ο Τσίπρας αυξάνεται η πιθανότητα 4ου μνημονίου
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, όσο παραμένει η Κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου, τονίζοντας: «Ακούω τον κ. Τσίπρα, σαν σύγχρονη Κασσάνδρα, να αναφέρεται συνέχεια στο 4ο Μνημόνιο. Και θέλω στο σημείο αυτό να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και να με ακούσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο, τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική. Για να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν.
Φωτογραφίες: Eurokinissi
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: