Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ! Τι είπε για χρέος, ελληνοτουρκικά και κυπριακό

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να έστειλε το μήνυμα σε Αμερική και Ευρώπη ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλη λιτότητα και μπορεί ο κ. Ομπάμα να συμφώνησε ότι με «λιτότητα ανάπτυξη δεν προκύπτει», ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις, καθώς στη συνέχεια θα πάει στη Γερμανία, ανέφερε ότι «για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους», για να προσθέσει ότι «οι δυο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος».΄..
 
Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Ομπάμα, εκτός από το φιλικό χτύπημα στην πλάτη προς την Ελλάδα και την συμβουλευτική παρέμβαση προς τη Γερμανία «βρείτε τα», άφησε να εννοηθεί, ότι συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει το επόμενο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί πριν τις γερμανικές εκλογές.

Εκείνο όμως που σημειώνουν με έμφαση πολιτικοί αναλυτές είναι ότι ο κ. Ομπάμα απέφυγε να τοποθετηθεί επί των ελληνοτουρκικών -δεν έκανε μια νύξη αν και προκλήθηκε με ερώτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης – καθώς είναι απερχόμενος πρόεδρος και ασφαλώς δεν μπορεί να δεσμεύσει με όσα πει, την πολιτική της νέας διακυβέρνησης στις ΗΠΑ. Βέβαια ο κ. Ομπάμα τάχθηκε όπως είθισται παγίως υπέρ μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει συναίνεση μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές οι ΗΠΑ κάνουν λόγω για ένα μεταβατικό κράτος ή «κράτος γέφυρα» μέχρι την οριστική λύση και την συμφωνία των δυο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: