Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

«ΝΑΙ» Η «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Τι θα ψήφιζαν οι Ελληνες – Αποκαλυπτική έρευνα

Αποκαλυπτικά για το πως βλέπουν οι Ελληνες την Ευρώπη, είναι τα συμπεράσματα της διευρωπαϊκής έρευνας Parlemeter που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου.
Τρεις στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επωφελής, ωστόσο οι Έλληνες (μαζί με τους Κύπριους) πιστεύουν κατά πλειοψηφία το...
αντίθετο -το 52% στις δύο χώρες θεωρεί πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει.
Συγκεκριμένα,  στην ερώτηση αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση -ποσοστό μάλιστα που ενισχύεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Μόνο το 25% απαντά πως τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση (ενίσχυση τριών μονάδων) ενώ το 11% απαντά αυθόρμητα «ούτε το ένα ούτε το άλλο» (λιγότεροι κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι) και ένα 10% επιλέγει το «δεν γνωρίζω».
Στο ερώτημα για το όφελος ή μη της ΕΕ για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του 60% που θεωρεί επωφελή την ΕΕ είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, όπως και το 31% που απαντά αρνητικά.
Στην περίπτωση των Ελλήνων όμως, το 52% που απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα είναι ενισχυμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Το 44% απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ είναι επωφελής, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες (το δεν γνωρίζω είναι στο 4%).
Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%).
Κάτω από το μισό σε θετική απάντηση βρίσκονται η Ιταλία (με 38%), η Ελλάδα (με 44%, όπως προαναφέρθηκε) και η Κύπρος με το ίδιο ποσοστό, η Αυστρία (48%) και η Βουλγαρία (49%).
Στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα το δείγμα στην Ελλάδα θεωρεί πως η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα, το 44% αναφέρει τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34% πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη, το 32% πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, το 21% πως δίνει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 17% -μακράν το χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ- τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και το 16% τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: