Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Η ολέθρια μεθόδευση του Παπανδρέου με αριθμούς


Τα ομόλογα που κατείχαν οι ιδιωτικές τράπεζες και διέποντο από το Ελληνικό δίκαιο, μέσα σε 18 μήνες έγιναν ενυπόθηκα δάνεια του ΔΝΤ. 

Πριν το μνημόνιο οι τραπεζίτες είχαν το 43% του χρέους δια μαγείας ξεπούλησαν τα Ελληνικά ομόλογα και ενώ χρωστούσαμε σε τράπεζες σήμερα χρωστάμε σε κράτη και το ΔΝΤ

Δείτε τους πίνακες:
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης:
«Την ημέρα που παρέδωσε ο Καραμανλής στον Παπανδρέου ήταν Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009, το δημόσιο χρέος ανερχόταν κοντά στα 280 δις ευρώ, αλλά κρατήστε στο μυαλό σας μια λεπτομέρεια για να γίνει κατανοητή η ελληνική τραγωδία και πώς μπορούσε να αποφευχθεί: 130 από τα 280 δις ευρώ μας τα είχαν δανείσει δύο μόνο ευρωπαϊκές τράπεζες, μία γερμανική, η DeutscheBank, και μία γαλλική, η BNPPARIBAS.
Το χρέος ήταν μεγάλο, αλλά η διαπραγματευτική ισχύς του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί θα ήταν εξίσου μεγάλη σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε στο παρασκήνιο το όπλο της στάσης πληρωμών για να επαναδιαπραγματευτεί εκείνη τη στιγμή το χρέος.
Όμως ο Παπανδρέου είχε άλλα στο μυαλό του.
Στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του Καραμανλή την εποχή εκείνη προσθέτουν: “Πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αν είχαμε πάρει εμείς τα μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.
Η παρτίδα σωζόταν τότε και το έλλειμμα θα έμενε σε διατηρήσιμα επίπεδα.
Φαντάζεστε τον Καραμανλή με τρόικες πάνω από το κεφάλι του;”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: