Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Γιατί η ομιλία Ομπάμα ισοδυναμεί με έναρξη πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας;


Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα κατά ορισμένους αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης, κατά άλλους αποτυχία. 
Όμως, η προσεκτική ανάλυση, μια ‘δεύτερη ανάγνωση’ όλων των σημείων της, δείχνει ότι...
κάτι αλλάζει στις ΗΠΑ σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Γερμανία. Μπαίνουμε σε εποχές μετωπικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Γερμανίας;
Όποιος διαβάσει προσεκτικά την ομιλία Ομπάμα θα παρατηρήσει δύο βασικά πράγματα. 
Το πρώτο είναι ότι η ομιλία θυμίζει τη φράση 'τα λέω στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη', καθώς η ομιλία γίνονταν στην Αθήνα αλλά… απευθύνονταν καθαρά προς την Γερμανία και όχι προς την Ελλάδα! Πράγματι, τόσο η καθαρή υιοθέτηση των Ελληνικών θέσεων περί διαγραφής του χρέους όσο και εκείνη της εγκατάλειψης της λιτότητας Σόιμπλε δεν υιοθετούν απλά τις Ελληνικές απόψεις, αλλά επίσης δεν έχουν ως αποδέκτες τους Έλληνες, αλλά έναν και μόνο αποδέκτη, την Γερμανική ηγεσία! 
Το δεύτερο θέμα επίσης που ο Μπαράκ Ομπάμα έθιξε λέγοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ περί αμυντικών δαπανών, δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά την Γερμανία! 
Αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους. Επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πολεμική από ΗΠΑ προς Γερμανία για βασικά ζητήματα. Πολεμική που οι ΗΠΑ έχουν ιστορικά αποδείξει ότι δύνανται να επιβάλλουν στην Γερμανία, όταν αυτές δεν συμμορφώνονται, όχι μόνο μέσα από τον έλεγχο οργανισμών όπως ΔΝΤ, αλλά και με αποφάσεις διεθνως δικαστηρίων που επίσης ελέγχουν (να σημειώσουμε ότι η Γερμανία οφείλει αποζημιώσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ συνολικά προς τρίτες χώρες). 
Το πρώτο, λοιπόν, είναι ότι υπάρχει μια λογική σύγκρουσης, που επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει πλέον αλλάξει, και είναι σε αρμονία τόσο με πρόστιμο έναντι Γερμανικών εταιριών, όσο και με τις δηλώσεις Τραμπ. Αυτό όμως είναι το ένα θέμα.
Το δεύτερο θέμα, που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι η ομιλία δεν ηταν η ‘ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα’! Οι θέσεις που εκφράστηκαν, δεν είναι οι καθαρές θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα! 
Η ομιλία μετέφερε ξεκάθαρα τις σύμφωνες απόψεις του νέου προέδρου Ντόναλτ Τραμπ σε όλα τα θέματα. 
Ενδεικτικά, το περί 2% επί των δαπανών που πρέπει να δαπανούν χώρες του ΝΑΤΟ για να είναι στη συμμαχία, είναι όρος που έχει θέσει ο Ντοναλτ Τράμπ στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν να είναι στο Κλαμπ, και είναι καρφί επίσης για Γερμανία (1,1% του ΑΕΠ οι δαπάνες μόνο). Για να το απλοποιήσουμε, οι δυο πρόεδροι, ο τωρινός και ο ερχόμενος από 1/1/2017, έχουν συγχρονιστεί και θα ‘συνετίσουν’ την Γερμανία διότι αυτό συμφέρει τις ΗΠΑ.
AdTech Ad
Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν ένδειξη ότι στην νέα διεθνή σκακιέρα, ο πόλεμος μεταξύ συμφερόντων Γερμανικών και Αμερικανικών εταιριών, είτε μιλάμε για τον χώρο της Ενέργειας είτε Αυτοκινητοβιομηχανιών ή Πολεμικών Εταιριών, όπου Γερμανικά και Αμερικανικά συμφέροντα δεν συμπίπτουν, παίρνει νέες διαστάσεις, και το Ελληνικό χρέος θα είναι αφορμή για επίλυση άλλων, κεκαλυμμένων πίσω από τη συζήτηση του Ελληνικού χρέους θεμάτων, σημαντικών για την επέκταση των Αμερικανικών συμφερόντων! Είναι αφορμή για τον ‘καυγά για το πάπλωμα’, για το ποιος θα ελέγχει τις διεθνείς αγορές!

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: