Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Berenberg: Οι σημερινοί πολιτικοί ξυπνούν μνήμες του φοβερού 1930 - O Trump και το Brexit είναι μόνο η αρχή

O επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας αποκαλεί το 1930 φοβερό διότι η Μεγάλη Υφεση οδήγησε σε εκτεταμένη φτώχεια

«Ορισμένες πτυχές της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump ξυπνούν μνήμες του φοβερού 1930» αναφέρεται σε ανάλυση της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg.
«Μετά την ψηφοφορία για το Brexit και τον θρίαμβο του Trump, η ηχώ από τις αρχές του 1930 ακούγεται λίγο λιγότερη εξασθενημένη από ό,τι πριν»...

αναφέρεται σε σχετικό note της τράπεζας.
Όπως επισημαίνει ο Holger Schmieding επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, ο λαϊκισμός, η αύξηση του προστατευτισμού και του εθνικισμού, ο απομονωτισμός αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά τόσο του τρέχοντος πολιτικού κλίματος όσο και αυτού της δεκαετίας του 1930.
«Λαϊκιστές» ηγέτες -συχνά δικτάτορες όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι- ήρθαν στην εξουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη στη δεκαετία του 1930 με υποσχέσεις για την αποκατάσταση της δόξας και την τιμής των χωρών τους, ενώ συχνά κατηγορούσαν τους ξένους λαούς και τις θρησκείες για τα προβλήματα τους.
Το ίδιο συνέβη ουσιαστικά τόσο στην περίπτωση του Brexit όσο και του Trump.
Ο Schmieding αποκαλεί το 1930 «φοβερό» επειδή η Μεγάλη Ύφεση, που προκλήθηκε από τα λάθη πολιτικής, οδήγησε σε εκτεταμένη φτώχεια. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η (σημερινή) κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε τουλάχιστον τρεις βασικά σημεία» και συγκεκριμένα
1. Αύξηση της απασχόλησης. 
2. Έλλειψη ιδεολογίας.
3. Διεθνής συνεργασία.

Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος δεν εκτιμά ότι επίκειται παγκόσμια σύγκρουση ή σοβαρή οικονομική κρίση, αν και τονίζει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, με σημαντικότερο ότι το Brexit και η νίκη του Trump μπορεί απλά να είναι η αρχή όσον αφορά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: