Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τα 6+1 ευτράπελα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Τα 6+1 ευτράπελα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα
Η πρώτη ημέρα του Αμερικανού προέδρου έφτασε στο τέλος της και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ένα μακρύ και κουραστικό πρόγραμμα αν σκεφτεί κανείς ότι επί δέκα ώρες βρισκόταν στο αεροσκάφος με προορισμό την Ελλάδα.
Από το πρώτο λεπτό της άφιξης του στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ​ αποτέλεσε το κέντρο του ενδιαφέροντος, με κάθε του ενέργεια να αποτελεί είδηση για τα εγχώρια και διεθνή μέσα...

Την ίδια ώρα και όπως είθισται (σ.σ άθελα) να συμβαίνει σε παρόμοιες συνθήκες, μια σειρά γεγονότων ήρθαν να δώσουν εύθυμο τόνο στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.

Το κόκκινο χαλί

Τα ευτράπελα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησαν από το πρώτο λεπτό που πάτησε το πόδι του επί ελληνικού εδάφους. Η πρώτη «γκάφα» έχει χρώμα κόκκινο και αφορά το χαλί που τοποθετείται σε επίσημες περιστάσεις. Το αεροσκάφος σταμάτησε λίγα μέτρα μετά την θέση που είχε προβλεφθεί, αλλά και αρκετά μέτρα πιο πίσω, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να τρέχουν να κολλήσουν πρόσθετα κομμάτια του χαλιού. Τελικά η εικόνα του χαλιού ήταν απογοητευτική αφού δεν ήταν στην ίδια ευθεία με την σκάλα.

Η λάθος θέση του αγήματος

Το «κακό μάτι φαίνεται να «κυνηγά» την ελληνική πλευρά. Λόγω της αλλαγής θέσης του χαλιού, λίγα λεπτά πριν κατέβει από το αεροπλάνο ο πρόεδρος Ομπάμα, άλλαξε και η θέση του αγήματος, με αποτέλεσμα να σταθεί στην αριστερή πλευρά και όχι  στην δεξιά όπως συνηθίζεται.

Ομπάμα σε Παυλόπουλο: «Εδώ μένεις;»

Ακόμη ένα στιγμιότυπο που προσέδωσε χιούμορ στην επίσκεψη Ομπάμα ήταν η ερώτηση του Αμερικανού προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Μπαρακ Ομπάμα παίρνοντας παράδειγμα από την περίπτωση του ίδιου και της οικογένειάς του ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν μένει στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον κ. Παυλόπουλο να αποκρίνεται ότι μένει σπίτι του.

Ο ενικός

Μεγάλος ντόρος έγινε με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στον Αμερικανό πρόεδρο μιλώντας του στον ενικό κατά τον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες.
Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα, είπε «Είναι για εμάς μεγάλη τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του μηνύματα στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πιο... συγκρατημένος, αποκαλώντας τον κ. Τσίπρα «κύριο».

Διάλογος…χαμένος στη μετάφραση

Όσοι γνωρίζουν αγγλικά και έβλεπαν live τις δηλώσεις Ομπάμα με Παυλόπουλο και Τσίπρα αντιλήφθηκαν ότι η διερμηνεία ήταν πολύ… ελεύθερη.
Περιέκοψε και άμβλυνε λόγια του Αμερικανού Προέδρου για τις μεταρρυθμίσεις και ανακάλυψε τον όρο «βιώσιμη ανάπτυξη» που δεν ειπώθηκε ποτέ δια στόματος του κ. Ομπάμα.
Παράλληλα ο ίδιος μεταφραστής ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα μιλούσε για «reforms that have not been easy but nessecary will make economy more competitive», ο ίδιος μετέφραζε για μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν αργότερα και θα δώσουν μια πιο βιώσιμη κατάσταση.
Στην αναφορά του Αμερικανού προέδρου για το θέμα του χρέους και άλλων στρατηγικών «to help greek people at this period of adjustment» ο ίδιος μεταφραστής δεν έκανε καμία αναφορά στην περίοδο αυτή «ανακαλύπτοντας» τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα… ellinika του Ομπάμα

Ελληνικά με το «καλησπέρα» σας  μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα στο άνοιγμα των κοινών δηλώσεων του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να τιμήσει την γλώσσα των οικοδεσποτών είπε «καλησπέρα»,αλλά και στην «υγεία σας» κατά την διάρκεια του γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το λάθος του Ομπάμα με τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Στα High lights της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να προστεθεί και η άγνοια του ως προς το εθιμοτυπικό της επίσημης τελετής. Ο πλανητάρχης αφού περπάτησε κατά μήκος της Ηρώδου Αττικού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρακολούθησε τις τιμές του αγήματος των ευζώνων στη συνέχεια πήγε να φύγει την στιγμή που ξεκίνησε ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. Ωστόσο κατάλαβε γρήγορα το λάθος του και επανήλθε στην αρχική του θέση.
τηςΕλευθερίας Σπυράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: