Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

4 άδειες εσείς! 24 μονάδες διαφορά εμείς!

Αποτέλεσμα εικόνας για koini gnomiΌση αξία και να έχει σήμερα η ακρίβεια των μετρήσεων της κοινής γνώμης, δεν παύουν να αποτελούν έναν δείκτη των διαθέσεων της.

Ιδίως δε, όταν όλες αποτυπώνουν μεγάλες διαφορές στις επιδόσεις των κομμάτων και στα παράπλευρα στοιχεία της δράσης τους.

Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στην φάση της φθοράς του πολύ γρήγορα, αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και λίγους μήνες μετά την δεύτερη εκλογική  νίκη του…

Είναι κοινός τόπος πως αυτή η ραγδαία κατακρήμνιση του οφειλόταν, πρώτον, όχι στα πεπραγμένα του, αλλά σε αυτά που υποσχέθηκε και δεν τήρησε και δεύτερον, φαίνεται πως ο Ελληνικός λαός που του χάρισε τέσσερις  σημαντικές νίκες , δεν του αναγνώρισε καμία περίοδο χάριτος μετά την τελευταία. Θεώρησε ως ενιαία την περίοδο από τον Ιανουάριο 2015 έως τις μέρες μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύς ως διαπίστωσε πως η δημοσκοπική  διαφορά με την Νέα Δημοκρατία παγιωνόταν και διευρυνόταν, περιέπεσε σε μια αβυσσαλέα περιδίνηση.  Από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά η μια ήττα διαδέχονταν την άλλην, το ένα λάθος το άλλο. Όπως εύστοχα επισημαίνει ένας πολιτικός σχολιαστής, « παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ πετούσε την μπάλα στην κερκίδα και αυτή έμπαινε γκολ. Σήμερα από τα δύο μέτρα και σε άδεια εστία, στέλνει την μπάλα στην κερκίδα.»
Ως γνωστόν η περιδίνηση έχει τα χαρακτηριστικά της επιταχυνόμενης πτώσης, με απώλεια κάθε ελέγχου, κάθε στήριξης. Είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την καταστροφή. Είναι το φαινόμενο που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και οι πιο έμπειροι χειριστές αεροπλάνων. Σε παρόμοια φάση βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πανικόβλητες και σπασμωδικές κινήσεις του μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φανερώνουν πως η πτώση του έχει λάβει τα χαρακτηριστικά μη επιστροφής. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που βιώνει την σκληρή καθημερινότητα, που συγκρίνει πλέον την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτήν των Σαμαροβενιζέλων, διαπίστωσε πως η επαγγελλόμενη  ευταξία στο τηλεοπτικό τοπίο ήταν το πρόσχημα για τον έλεγχο της ενημέρωσης του και της ψυχαγωγίας του. Πως τελικά του περιόριζε δραματικά το εύρος του ζάπινγκ, την αποκλειστική μορφή διασκέδασης που απέμεινε σε εκατομμύρια δυσπραγούντες πολίτες.
Πάντα υπάρχει μια σταγόνα, η καθοριστική, που ξεχειλίζει το ποτήρι. Πάντα υπάρχει ένα γεγονός που καθιστά μια κατάσταση άνευ επιστροφής. Και όλος ο χειρισμός του θέματος των τηλεοπτικών αδειών, που βρίσκεται εν εξελίξει, φαίνεται πως αποτελεί αυτό το κρίσιμο συμβάν, την μοιραία σταγόνα.
Οι επιλογές που έχει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο. Ή να αποδράσει τραυματισμένη βαρύτατα, αλλά ζωντανή ή να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την καταστροφή. Και νομίζω πως αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουν και τα καθαρό μυαλό για να αποφασίσουν. Η περιδίνηση επιφέρει όχι μόνον την απώλεια στήριξης, αλλά και την απώλεια ελέγχου, λόγω ιλίγγου, των κυβερνητών.
Οι 24 μονάδες διαφορά της τελευταίας δημοσκόπησης- ενδεχομένως υπερβολική ως προς το μέγεθος της – συνεκτιμώμενη μαζί με τις άλλες δημοσκοπήσεις, θέτουν το ερώτημα κατά πόσον η συγκυβέρνηση μπορεί να διαχειρισθεί πολιτικά τον τεράστιο όγκο των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Και αν η ίδια δεν μπορεί να το εκτιμήσει γιατί δεν είναι σε θέση να ζυγίσει ψυχρά την κατάσταση, όσοι παρακολουθούμε μακρόθεν τις εξελίξεις  πιστεύουμε πως η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: