Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ζητά αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης και «ονειρεύεται» την Τουρκία «μεγαλύτερο κράτος του κόσμου μέχρι το 2023»!


Για «βελτίωση» της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία ορίζει τα σύνορα της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για την ασφάλεια στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι «ιερό κείμενο», ούτε «ιερό βιβλίο» που...
δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο», σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μας εγκλωβίσουν στη Λωζάνη, αλλά έχουμε δώσει τον λόγο μας στον λαό», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «θα πιέσουμε τις καταστάσεις ώστε να επιτύχουμε τον σκοπό μας για το 2023, που είναι να γίνει η Τουρκία ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έθνη του κόσμου».
Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «έχουμε επίγνωση ότι ενοχλούμε τα συμφέροντα πολλών, όμως εμείς θα το προσπαθήσουμε».
Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε απειλή υπάρχει εντός ή εκτός της Τουρκίας «εμείς θα την αντιμετωπίσουμε στην πηγή της, και αυτή είναι η νέα αντίληψή μας για την ασφάλειά μας».
Διευκρίνισε ότι α αγώνας της Τουρκίας για την τρομοκρατία δεν θα περιορίζεται στα σύνορά της και θα συνεχιστεί στην ευρύτερη περιοχή, ανώ αναφέρθηκε και σε εδάφη στη Συρία, στα οποία κατοικούν Κούρδοι.
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι «εγκλωβισμένη» από τη συγκεκριμένη συνθήκη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συγκεκριμένες αναφορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα» επαναλαμβάνοντας ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του.

Αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Την έντονη ανησυχία του για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εκφράζει μέσω γραπτής δήλωσής του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Aγκυρα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγει τονίζοντας πως «οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».


Καθυστερημένη και χλιαρή αντίδραση της κυβέρνησης

Με μία «χλιαρή» ανακοίνωση αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών, στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.


Αφού
πιάστηκε «αδιάβαστος» για το θέμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος- απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην απογευματινή ενημέρωση των συντακτών ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα- τελικά η κυβέρνηση αντέδρασε αφού πέρασαν αρκετές ώρες, με το υπουργείο Εξωτερικών να σχολιάζει τις δηλώσεις αργά το βράδυ της Τρίτης.
«Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στράτος Ευθυμίου.
«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: