Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Yψηλός ο κίνδυνος για σεισμό στην Ελλάδα ! – Τι δείχνει ο χάρτης του γαλλικού πρακτορείου

Τον εφιάλτη του σεισμού για τη χώρα μας ζωντανεύει το γαλλικό πρακτορείο μετά και τα θανατηφόρα και απανωτά ρίχτερ που χτύπησαν την γειτονική Ιταλία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσιάζει ένα χάρτη με τις χώρες που θεωρούνται ότι μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο ενός νέου ισχυρού σεισμού, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα... σύμφωνα με το χάρτη η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Τουρκία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο μεταξύ, ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.
Όπως εκτίμησε ο κ. Χουλιάρας, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε, είπε, μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.
Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεώτερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

σεισμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: