Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΟΡΓΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ! Για την άρνηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν


Έντονη η ρωσική αντίδραση από τις δηλώσεις άρνησης της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ρωσία για πολλούς και ποικίλους λόγους δεν θέλει ούτε για αστείο να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λωζάνης και αυτό γιατί αν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρέλθουν σε τουρκικό έλεγχο, το ρωσικό ναυτικό θα έχανε τα τρία αγκυροβόλια που διαθέτει τώρα στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα το ένα εκ των αγκυροβολίων...
βρίσκεται στην περιοχή νοτίως της Λήμνου, είναι ο σταθμός των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά, ενώ το τρίτο είναι έξω από την Αστυπάλαια και το τρίτο στα βορειοδυτικά της Ικαρίας.

Η Μόσχα επίσης κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την συνθήκη της Λωζάνης. Έτσι μέσω δημοσιεύματος από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, τονίζει: «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η ηγεσία της Τουρκίας αμφισβητεί ανοιχτά την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί τη συμφωνία του 1923.
Η συνθήκη της Λωζάνης και το διεθνές δίκαιο είναι μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, και κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας, δεν μπορεί να μην την αναγνωρίζει και όλοι πρέπει να την σέβονται ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρή μπορεί να φαίνεται.
Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1923, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδας, της Ρουμανία, της Γιουγκοσλαβίας, από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη πλευρά, χαράσσοντας τα νυν σύνορα της Τουρκίας, μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία θέλει να ανασυστήσει ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος.»
Το πρακτορείο, στη συνέχεια του δημοσιεύματος, τονίζει ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν αποτέλεσαν το κύριο θέμα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, υποβιβάζοντας όλα τα άλλα θέματα.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «Όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ερντογάν, ως επικίνδυνες και προκλητικές, εκτιμώντας ότι αποτελούν μέρος συστηματικών προσπαθειών της τουρκικής ηγεσίας να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών του Αιγαίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: