Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Αποχή από το σεξ: Ποιες οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις

onm
Ένας χωρισμός, τα απανωτά επαγγελματικά ταξίδια ή μια ασθένεια του συντρόφου είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που βάζουν τη σεξουαλική μας ζωή στον... πάγο.
Ποιες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα και στην ψυχολογική μας κατάσταση μετά από μερικές μέρες, εβδομάδες ή και μερικούς μήνες αποχής;
1. Πεσμένη ερωτική διάθεση...
Κατά τη σεξουαλική επαφή, το σώμα κατακλύζεται από ενδορφίνες, μια κατηγορία νευροπεπτιδίων που προωθούν το αίσθημα ευφορίας και μας κάνουν να συσχετίζουμε το σεξ με θετικά συναισθήματα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα εξασθενίζει αυτή τη συσχέτιση και επομένως οδηγεί σε μειωμένη επιθυμία για σεξ. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας «ξεχνάει» πόσο απολαυστικό είναι το σεξ!
2. Περισσότερο στρες
Μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychology υπέδειξε ότι το σεξ συσχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το σεξ λειτουργεί σαν «μηχανισμός διαχείρισης» του στρες, αφού συνδέεται με μικρότερη αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης υπό συνθήκες πίεσης.
3. Χειρότερη μνήμη
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Hippocampus έδειξε ότι η σεξουαλική επαφή προωθεί τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τις πνευματικές επιδόσεις και τη μνήμη.
4. Πιο αδύναμο ανοσοποιητικό
Το σεξ προστατεύει από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις, δείχνει μελέτη του 2004 που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Reports. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το σεξ συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στον οργανισμό, ενός αντιγόνου που αποτελεί την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη.
5. Στυτική δυσλειτουργία
Το σεξ συμβάλλει στη διατήρηση της καλής σεξουαλικής λειτουργίας του άνδρα όπως η γυμναστική βοηθά στη διατήρηση της καλής καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται την επιθεώρηση American Journal of Medicine, οι άνδρες που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που κάνουν σεξ πιο σπάνια.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: