Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Φωτογραφία: ShutterstockΗ θέση υπήρχε από το 1935 αλλά παρέμενε κενή
Ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας
«Η φωνή του ιμάμη θα ακούγεται πέντε φορές την ημέρα από τους 4 μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ...

Χωρίς σταματημό οι προκλήσεις της τουρκικήςκ πλευράς, αφού όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή αποφασιστήκε ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά.

Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή.
Σύμφωνα με την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φατίχ, που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, και της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Όπως επισημαίνουν τουρκικά ΜΜΕ «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα».
Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’.
Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς και είχε προβληθεί μάλιστα και από την τουρκική τηλεόραση. 


Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/295942/nea-proklisi-i-toyrkia-diorise-monimo-imami-stin-agia-sofia#ixzz4NhElMkof

Δεν υπάρχουν σχόλια: