Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Γιάννενα

Αποτέλεσμα εικόνας για σεισμόσ ιωάννιναΣημειώθηκε στις 23:14 του Σαββάτου
Στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας το επίκεντρο
Στους δρόμους και στις πλατείες βγήκαν οι κάτοικοι
Εικόνες πανικού στην πόλη των Ιωαννίνων
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, ακόμα και στην κεντρική χώρα
Μικρό το εστιακό βάθος του, μεγάλη η... διάρκειά του
Ζημιές στο οδικό δίκτυο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τα Γιάννενα το βράδυ του Σαββάτου.

Ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή κοντά στα χωριά Πωγωνίου και της Ζίτσας στις 23:14 περίπου και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων (20 με 30, σύμφωνα με πληροφορίες), ενώ προηγήθηκε βοή. 
Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιοτούτου, ακολούθησαν με διαφορά 6 λεπτών άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 4,1 και 3,5 Ρίχτερ, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονταν για πολλή ώρα.
Δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές ζημιές ή τραυματίες. Οι κάτοικοι στα χωριά βγήκαν στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκε και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη δυτική Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής χώρας. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, ακόμα και σε Λάρισα και Τρίκαλα. Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν 5 χλμ.
Μιλώντας στο epirusgate, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στα χωριά του δήμου σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι πολίτες στον δήμο Πωγωνίου είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού και όπως όλα δείχνουν θα περάσουν την αποψινή νύχτα στο ύπαιθρο. 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.
Οπως μεταδίδει το epiruspost.gr, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ιωαννίνων, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από δεκαπέντε μετασεισμικές δονήσεις. Η Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Κοζάνης έκλεισε από καταπτώσεις, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν προς τα Πράμαντα και τους Κήπους. Την ίδια ώρα, εικόνες πανικού εκτυλίχθηκαν και στην πόλη των Ιωαννίνων, με δεκάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους και τα μαγαζιά να αδειάζουν μέσα σε λίγα λεπτά. Τα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής αλλά και της Αστυνομίας πήραν φωτιά από πολίτες που προσπαθούσαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον σεισμό και να εκφράσουν την αγωνία τους.
Ηρεμία στην Κέρκυρα
Αλώβητη φαίνεται πως έμεινε η Κέρκυρα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Πωγωνίου, στην Ήπειρο, που ταρακούνησε το νησί. Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, αλλά μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».
Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: