Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ρουκέτα ΔΝΤ: Δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του 2017

Ρουκέτα ΔΝΤ: Δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του 2017

Δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης στο Bloomberg
«Το ΔΝΤ μπορεί να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές»
Φόβοι για εκτροχιασμό του προγράμματος
Το Ταμείο «πήρε το μήνυμα» του Βερολίνου
Ο Σόιμπλε επιμένει: Καμία συζήτηση πριν το 2018 για το ελληνικό χρέος
Καθησυχάζουν κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο

Ισχυρό σοκ προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg που φιλοξενεί δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο το ΔΝΤ «μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές», δηλαδή πριν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο ίδιος αξιωματούχος, χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φέτος. 
Τούτο σημαίνει ότι το ΔΝΤ κατανόησε το μήνυμα του Βερολίνου ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενα χρέος το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο– όπως επανέλαβε και πριν λίγες ημέρες στην έκθεση-φωτιά που άφησε πίσω της η Ντέλια Βελκουλέσκου, αποχωρώντας από την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή. Το Ταμείο επιμένει, αλλά βλέπει ότι επιμένει και το Βερολίνο καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν λίγες ημέρες δήλωνε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018. Ως εκ τούτου όλα «παγώνουν».
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό πρόγραμμα και την πιθανότητα εκτροχιασμού του. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη δυσχεραίνει πολιτικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία, διά στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αισιοδοξούσε πως το θέμα του χρέους θα λυθεί ως το τέλος του 2016.
Πάντως, ο ίδιος, ανώνυμος, αξιωματούχος υποστηρίζει στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος επίσης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Εάν ωστόσο ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση, την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τύποις η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά 17 Οκτωβρίου και το «καλό σενάριο» θέλει να έχουν τελειώσει όλα – και η αξιολόγηση και οι αποφάσεις για το χρέος – μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν καθησυχαστικά ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: