Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ο «εγκέφαλος» του σχεδίου «Πυθία», των πυρκαγιών 2007 και των Δεκεμβριανών 2008 [pic]

O William Basil, ο οποίος ζητείται από την εισαγγελία -μεταξύ άλλων- να παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία» (σχ. δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή), έχει καταγωγή από την Κάρπαθο. Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA προτείνεται να καθίσει στο εδώλιο για το αδίκημα...
της απόπειρας κατασκοπείας, το οποίο τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Όπως έχει καταγράψει στο εισηγητικό του πόρισμα ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ως τηλέφωνα-«σκιές», στα οποία προωθούνταν οι συνομιλίες που υποκλέπτονταν από την κυβέρνηση Καραμανλή, όπως και οι συνδέσεις, είχαν αγοραστεί από τη σύζυγο του Basil. Μάλιστα, πρώην στέλεχος της CIA που είχε συνυπηρετήσει μαζί του στην Αθήνα λέει πως τον αποκαλούσαν «άνθρωπο των τηλεφώνων».
Ο «Billy», όπως είναι το προσωνύμιο του, που σήμερα είναι 66 ετών, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλειάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο νησί για τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ, και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένεια επέστρεψε για οριστική μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο.
Ο συνταξιούχος δάσκαλος της Καρπάθου, θείος του Basil, Μανώλης Κρητικός, τον θυμάται ως ένα ανήσυχο παιδί, που παθιαζόταν με την ιστορία του νησιού και το χωριό του πατέρα του.
Λίγο μετά τη μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο, ο Basil πήρε τον δρόμο για το σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε το 1969. Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Το τέλος της θητείας του τον βρήκε βοηθό σερίφη στην Βαλτιμόρη, ενώ για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA σαν ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους. Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα βρέθηκε στη θέση του Γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα ήταν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, απασχολούμενος στον σταθμό της CIA, που εδρεύει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. «Δεν έκρυψε ποτέ τι δουλειά κάνει», έλεγε ο εξάδελφός του, Νίκος Κρητικός, που θεωρεί ότι ο Basil ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας. Ανάμεσα στα καθήκοντά του φαίνεται να ήταν και η επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του RPNtv.gr ο «Billy» ήταν και ο «ιθύνων νους» όσων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2007, όπου κατακάηκε ολόκληρη σχεδόν η Πελοπόννησος και οι πυρκαγιές «πετάγονταν σαν τα μανιτάρια» σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον Δεκέμβριο του 2008, όπου κάηκε το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο από τη «συμπτωματική εν ψυχρώ δολοφονία» του Αλέξη Γρηγορόπουλου…
Μάλιστα, αν δεν υπάρξει κάποιος περίεργος δάχτυλος και η εισήγηση-πρόταση της εισαγγελέως γίνει αποδεχτή, οπότε διεξαχθεί η δίκη, πρόκειται να αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα και σημαντικότερα, καθώς θα εμπλέκουν κι άλλα «σκοτεινά» πολιτικά (και μη) πρόσωπα, Ελλήνων κρυφο-πρακτόρων… υπεράνω πάσης υποψίας!  
Το βέβαιο πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, ο Basil ήταν ο άνθρωπος πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και που εμπνεύστηκε το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», που ως στόχο του είχε τη φυσική (και όχι μόνο) εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο «Billy» εξάλλου φέρεται να ήταν εκπαιδευτής της CIA στην διάσημη «Φάρμα» της, όπου εκπαιδεύονται οι επιχειρησιακοί πράκτορες. Ο ίδιος θεωρείται ότι ήταν αυθεντία στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων, ενώ έχει ήδη αξιολογηθεί ως ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι -τουλάχιστον- το 2012.
Οι τελευταίες φωτογραφίες του στην Αθήνα είναι από το γάμο της κόρης του στην Γλυφάδα το 2013, ενώ μετά τις διαρροές στον τύπο, το 2014, κάποιος ανέβασε σε προφίλ που φέρει το όνομά William Basil στο Facebook φωτογραφία των παιδιών του και μίας γυναίκας στο Λυκαβηττό, στην οποία απεικονίζεται κι ένας άνδρας, για τον οποίον τα σχόλια κάτω από την φωτογραφία υπονοούν ότι είναι ο Basil μεταμφιεσμένος…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του, ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2014, στην Όλυμπο Καρπάθου, όπου βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση του συγγενή της γυναίκας του, καθηγητή, Μανώλη Σακέλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: