Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Pulse: Η ΝΔ μπροστά με 8 μονάδες - Κέρδισε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης - Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το iefimerida
Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,5%
Στις 28 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης
Υψηλά ποσοστά «γκρίζων» απαντήσεων (Λευκό, Άκυρο, Αποχή, Αναποφάσιστοι, ΔΑ)

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προηγείται με 9 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα
Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, ποια βρίσκονται στο όριο εισόδου
Ο κ.Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις από την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
Οι ψηφοφόροι τον χαρακτηρίζουν πιο ειλικρινή και πιο ουσιαστικό
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας...

Στις 8 μονάδες είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του iefimerida.gr.
Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,5%.  
Η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται στο 8% (πρόθεση ψήφου με αναγωγή), με υψηλά ποσοστά «γκρίζων» απαντήσεων (23%: Λευκό, Άκυρο, Αποχή, Αναποφάσιστοι, ΔΑ).

Από την έρευνα της Pulse, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η παρουσία και οι ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνήθως ωφελούν περισσότερο τον δεύτερο, αφού ο πρώτος κρίνεται κυρίως από τις πράξεις της κυβέρνησής του, ενώ ο δεύτερος από τους λόγους και τις προτάσεις του. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει η πρώτη φθινοπωρινή έρευνα της Pulse RC, η οποία αποτυπώνει ευδιάκριτη υπεροχή του Κυρ. Μητσοτάκη, με έως και διπλάσιες θετικές απόψεις σε σύγκριση με τον Αλ. Τσίπρα. 
Ένας στους τέσσερις πολίτες (25%) αξιολογεί θετικά την ομιλία του πρωθυπουργού και το κεντρικό μήνυμά του για «Δίκαιη Ανάπτυξη». Τέσσερις στους δέκα (40%) κρίνουν θετικά την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κεντρικό του σύνθημα για «Συμφωνία Αλήθειας».
Τα τέσσερα συγκριτικά ερωτήματα («Αξιολογώντας την παρουσία και την ομιλία και των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ (ποιον θα χαρακτηρίζατε... πιο ειλικρινή;», «…πιο ουσιαστικό;», «…ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους;» και «…γενικά ποιος θα λέγατε ότι πήγε καλύτερα;») έγιναν σε όλους όσοι παρακολούθησαν (ή ενημερώθηκαν για) και τις δύο παρουσίες/ομιλίες.
Περισσότεροι από δύο στους δέκα (21%) δεν παρακολούθησαν (ούτε ενημερώθηκαν για) την ομιλία ενός ή και των δύο πολιτικών και για αυτό δεν συμμετείχαν στα συγκριτικά ερωτήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται λίγο περισσότεροι πρώην ψηφοφόροι  του ΣΥΡΙΖΑ (το 15% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015), έναντι πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ (το 11% όσων ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο 2015).
Η υψηλότερη αξιολόγηση για τον Αλ. Τσίπρα (21%) αφορά το κριτήριο «πιο ουσιαστικός» και η χαμηλότερη (17%) το «ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους». Η υψηλότερη αξιολόγηση για τον Κυρ. Μητσοτάκη (40%) αφορά το κριτήριο «πιο ειλικρινής» και η χαμηλότερη (34%) το «ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους». Στο γενικό ερώτημα «ποιος  πήγε καλύτερα;» ο πρόεδρος της ΝΔ απέσπασε το 39%, έναντι 19% του πρωθυπουργού. Αξιόλογο ποσοστό (από 14% έως 17%, ανάλογα με το ερώτημα) απάντησε: «το ίδιο και οι δύο»!
Οι πολιτικοί δείκτες καταγράφουν διατήρηση των ποσοστών του Αλ. Τσίπρα, βελτίωση των ποσοστών του Κυρ. Μητσοτάκη, διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση/μικρή άνοδο της αντίστοιχης για τη Νέα Δημοκρατία. 
Ένα πρώτο συμπέρασμα: οι παρουσίες των δύο πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ ωφέλησαν μάλλον περισσότερο τους ίδιους και λιγότερο τα κόμματά τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει τις εντυπώσεις.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: