Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Το κόψιμο Καλογρίτσα και η ομολογία του για τις τηλεοπτικές άδειες

Ένα πολιτικό - οικονομικό θρίλερ με ανάμειξη πολιτικών, ενός τούρκο-λιβανέζου «επενδυτή» (αγνώστων λοιπών στοιχείων) παίχτηκε έως την τελευταία στιγμή, μέχρις ότου αποφασιστεί ότι θα πρέπει να κοπεί ο Χρ. Καλογρίτσας από τις τηλεοπτικές άδειες.
Η πληροφορία ότι ο κ. Καλογρίτσας θα έμενε τελικά...
εκτός του τηλεοπτικού διαγωνισμού και ότι δεν πρόκειται να καταβάλει τα χρήματα άρχισε να κυκλοφορεί από την Κυριακή, πλην όμως ουδείς ήθελε να τη κοινοποιήσει έως ότου υπάρξει επιβεβαίωση τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα που έπρεπε να καταβληθεί η δόση του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως και έγινε.
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τα δάνεια που έλαβε ο κ. Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής, τις εγγυήσεις με τα βοσκοτόπια που υπέβαλε, τις ακάλυπτες επιταγές καθώς και το διάτρητο πόθεν έσχες του, είχαν ως αποτέλεσμα να αποβληθεί από το τζόγο του τηλεοπτικού πεδίου, χάνοντας και τα 3 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει ως εγγύηση, τινάζοντας στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη (και μη ανακοινώσιμη) σύσκεψη στις 8.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξετάσουν το ζήτημα αυτό. Στην αρχή ορισμένοι της γνωστής παρέας Μαξίμου ισχυρίστηκαν ότι ο κ. Καλογρίτσας βρήκε τα χρήματα (περίπου 18 εκατ. ευρώ) από κάποιον τούρκο-λιβανέζο. Ωστόσο όμως όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν στο να μην δοθεί άδεια στον εργολάβο δημοσίων έργων, κουμπάρο υπουργών της κυβέρνησης με το διάτρητο πόθεν έσχες του.
Καταβλήθηκε εν συνεχεία προσπάθεια να βρεθεί ένας κομψός τρόπος, χωρίς να υπάρχει άμεσος πολιτικός αντίκτυπος προς τους κυβερνώντες ώστε να αποκλειστεί ο κ. Καλογρίτσας και να πέσει όλη η ευθύνη στον μεγαλοεργολάβο, ότι δηλαδή ήταν εκπρόθεσμος στην καταβολή της δόσης. Με μια παιδαριώδη προσχηματική δικαιολογία  ο κ. Καλογρίτσας υποβάλει τη Δευτέρα το πρωί (αφού προηγουμένως ανακοινώθηκε ότι ο τρίτος υπερθεματιστής κ. Κυριακού του Αντένα κατέβαλε την πρώτη δόση) αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με το οποίο ζητούσε να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που, όπως ισχυριζόταν, δεν σχετίζονται με τις δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτής εντός της προθεσμίας. Σύμφωνα με τον όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο, κάτι που γνώριζε πολύ καλά και ο κ. Καλογρίτσας και όμως  υπέβαλε αυτό το αίτημα, έτσι για την τιμή των όπλων και για να δικαιολογήσει τις επιλογές του Μαξίμου.
Αλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει ο «ΒΗΜΑτοδότης» ο κ. Καλογρίτσας δεν ήθελε από την αρχή να γίνει καναλάρχης και να δημιουργήσει το Syriza Channel. Πρότεινε μάλιστα στους «λεβέντες του Μαξίμου» αντί καναλιού να τους εκδώσει μια εφημεριδούλα που να τους στηρίζει. Ετσι οι του Μαξίμου στράφηκαν προς άλλον επίδοξο, γνωστό για την αγάπη του για τον τζόγο. Αυτός όμως μόλις είδε την «παρέα» αυτή την «έκανε με ελαφρά πηδηματάκια» (όπως λέει και λαός), κάνοντας ακόμα και τον πρωθυπουργό να εκφράσει την απογοήτευσή του προς τον συγκεκριμένο λάτρη του τζόγου. Η παρέα του Μαξίμου εστράφη και πάλι ασκώντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη πίεση στον κ. Καλογρίτσα.
Πάντως, όπως αφήνει να εννοηθει ο υιός Καλογρίτσα, Ιωάννης, στην ανακοίνωσή του για την αποχώρησή του από τον διαγωνισμό, θα εξακολουθεί να εχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα κυκλοφορούν σε δημοσιογραφικά γραφεία σύντομα θα δούμε κάποια εφημερίδα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ με εκδότη επιχειρηματία τον κ. Καλογρίτσα.
Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα. Ο πρώτος επιλαχών είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με δηλώσεις του δέχεται να καταβάλει την πρώτη δόση την οποία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει λοιπόν σε πέντε ημέρες να «δείξει» ότι έχει τα χρήματα, να υποβάλει το «πόθεν έσχες» του, να ελεγχθεί και εν συνεχεία εντός 15 ημερών να καταβάλει την πρώτη δόση.
ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: