Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Το προφίλ των ψηφοφόρων που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

to-profil-twn-psifoforwn-pou-feugoun-apo-ton-surizaΗ δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πως το κυβερνών κόμμα έχασε οριστικά έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του 2015 και έχει εξοργίσει περίπου 700.000 πολίτες.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για την τηλεόραση του Alpha είναι αποκαλυπτικά για την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς...
προσομοιάζουν με τα ποσοστά αποδοχής του ΠΑΣΟΚ το 2012 όταν το Κίνημα ήταν στην εξουσία.
Μόλις το 14% φαίνεται να ταυτίζονται με τις απόψεις του Πρωθυπουργού ενώ το 80% του δείγματος εκφράζει δυσπιστία, οργή και θυμό για την κυβέρνηση.
Η δημοσκόπηση της MARC καταγράφει μία πτώση των ποσοστών αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ από το 35% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στο 18,8% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των λευκών, των άκυρων και της αποχής, σχεδόν στο μισό της δύναμης του πριν από περίπου 12 μήνες.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της Marc Θ. Γεράκης στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Alpha, από το 1,9 εκ. πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το κυβερνών κόμμα έχει απολέσει τις 500.000 πολίτες (ένας στους τέσσερις) χωρίς να υπάρχει πιθανότητα επιστροφής, ενώ 700.000 πρώην ψηφοφόροι (σχεδόν το 30% των πολιτών που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνουν οργισμένοι και θυμωμένοι από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και κατευθύνονται στο λευκό, στο άκυρο και στην αποχή.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συνοχή της τάξης του 36,8% από τους ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλαδή διατηρεί την υποστήριξη 699.200 πολιτών από το 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόρων στις περυσινές εκλογές.
Από το σύνολο των ψηφοφόρων του 2015, το 28,7% δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υπολογίζονται σε 545.300 ψηφοφόροι έχουν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα μεταξύ των οποίων στην ΝΔ (6,7%), στην Χρυσή Αυγή (3,6%) στο ΚΚΕ (3,4%) και στο ΠΑΣΟΚ (1,3%). Σημαντικές διαρροές καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας καθώς το 3,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στην αγκαλιά της …Ζωής.
Περίπου 190.000 πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ενώ το 24,2% δηλαδή ένας στους τέσσερις πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στην Λευκό, το Άκυρο ή την Αποχή με πιθανότερη εκδοχή να μην ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Το φαινόμενο της αποχής φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ένα εκλογικό σώμα που εμφανίζεται απογοητευμένο από την πολιτική μετά και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις το 14% φαίνεται να ταυτίζονται με τις απόψεις του Πρωθυπουργού ενώ το 80% του δείγματος εκφράζει δυσπιστία, οργή και θυμό για την κυβέρνηση καθώς υποστηρίζει ότι κέρδισε την εξουσία με ψέματα και εφάρμοσε τις μνημονιακές πολιτικές.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της κυβέρνησης είναι οι απαντήσεις που δίνουν για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών το οποίο έχει τεθεί αρκετά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Δύο στους τρεις πολίτες (ποσοστό 76,7%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών ενώ αντίστοιχα το 74,6% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης στην συγκεκριμένη διαδικασία καταρρίπτοντας ουσιαστικά το αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υποστηρίζει ότι έγιναν όλα με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: