Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ξεκίνησαν τις αλχημείες στο υπουργείο Οικονομικών



Ξεκίνησε τις αλχημείες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταφέρει μέχρι το τέλος του έτους να επιτύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις όπως η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Τα τραγικά στοιχεία του Ιουλίου ανάγκασαν το...
οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιήσει από τώρα το μαξιλάρι της συγκράτησης των δαπανών, δημιουργώντας ωστόσο μεγάλα προβλήματα στους επιχορηγούμενους φορείς, δεδομένου ότι δεν πήραν τα χρήματα που θα έπρεπε για να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά και να ξεπληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Η υπερφορολόγηση, γίνεται ορατή και στους κυβερνώντες, καθώς τώρα φαίνεται να καταλαβαίνουν το πρόβλημα που δημιούργησαν στην οικονομία και τους πολίτες  με τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που ψηφίσθηκαν το περασμένο τρίμηνο.  
Η κακή πορεία των εσόδων τον Ιούλιο, προβληματίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο καθώς βασιζόταν σημαντικά στα έσοδα, καθώς πρόκειται για έναν κατεξοχήν μήνα με υψηλά έσοδα (ο καλύτερος μήνας από πλευράς εσόδων παραδοσιακά).  
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν τον Ιούλιο κατά 354 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον μηνιαίο στόχο. Σημειώνεται ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου εισοδήματος, ενώ ήταν και η πρώτη φορά που εισπράχθηκε ο ΦΠΑ με βάση τον αυξημένο υψηλό συντελεστή (24% αντί 23%). Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το μεγάλο κακό στα έσοδα  έγινε από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα, καθώς οι εταιρείες του κλάδου όπως φαίνεται είχαν προχωρήσει στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων πριν ισχύσει ο νέος αυξημένος φόρος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 ήταν κατά 3,3 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου. Η συγκράτηση αυτή των δαπανών προήλθε κατά:
- 2,4 δισ. ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες
- 330 εκατ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα και
- 900 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Επιλέχθηκε για μία ακόμη φορά η εύκολη λύση από την κυβέρνηση της μείωσης του ΠΔΕ που ουσιαστικά αποδυναμώνει την ανάπτυξη της χώρας.
Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά για την κυβέρνηση καθώς οι επόμενοι είναι κρίσιμοι για την έκβαση του προϋπολογισμού. Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός καθώς θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet μέχρι τα τέλη Αυγούστου (αρχικά ήταν να αναρτηθούν την Πέμπτη, αλλά έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα στην εκκαθάριση του φόρου). Επίσης, στα τέλη του έτους οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας.
Πάντως μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη αναμένεται να μειώνονται τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών και κατ’ επέκταση των τιμών προϊόντων. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους φορολογούμενους να αγοράζουν λιγότερα αγαθά, καθώς έχει συρρικνωθεί σημαντικά το  διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι έχουν ήδη καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από ότι πέρυσι στο ίδιο διάστημα...

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
http://www.liberal.gr/arthro/71571/oikonomia/2016/xekinise-tis-alchimeies-to-upourgeio-oikonomikon.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: