Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΣΟΚ! 750.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια από την αρχή του χρόνου


Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για έσοδα 2,05 δισ ευρώ ως το τέλος της χρονιάς από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πιτσιλής αποκαλύπτει πως...
απ’ την αρχή της χρονιάς έχουν εκτελεστεί περίπου 750.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, με το 70% των λογαριασμών να αποφέρουν πάνω από 3.000 ευρώ.
«Από τον Απρίλιο υπάρχει ένα νέο σύστημα που εφαρμόζουμε σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δεν γίνονται τυχαία οι κατασχέσεις. Γίνονται με μια πρόβλεψη εισπραξιμότητας και βεβαίως ξεκινάμε κάθε φορά κάθε μήνα με τις μεγαλύτερες οφειλές και κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες. Αυτό είναι θεμελιώδες αλλά και όσο κατεβαίνουν υπάρχει μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εισπραξιμότητα κάθε φορά δηλαδή μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να λάβουμε και των οφειλετών που πρέπει να στραφούμε. Κοιτάμε αυτούς που με βάση το προφίλ τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μας αποδώσουν τα χρήματα που οφείλουν.
Γι αυτό και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός το κομμάτι αυτό έχει καλά αποτελέσματα διότι δεν γίνονται κατασχέσεις για να γίνουν. Γίνονται κατασχέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στοχευμένες», δηλώνει ο κ. Πιτσιλής.
«Πρέπει να σας πω ότι το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς γιατί ξέρετε κάποιος χρωστάει γίνεται μια κατάθεση εξοφλεί μετά μπαίνει κάποιος άλλος, δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί.
Οπότε είναι εύλογο αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ», προσθέτει.
Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά.
Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».
Μάλιστα στη συνέντευξη του ο κ. Πιτσιλής παραδέχθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων παραβάσεων που οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας προήλθε από ελέγχους άλλων ΔΟΥ. «Δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εντοπιότητα οι οποίοι λειτούργησαν χωρίς να ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και εφάρμοσαν το νόμο χωρίς φόβο και πάθος».
Στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».
«Η έννοια μας είναι να λειτουργούμε με ισονομία και δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Πιτσιλής και συνεχίζει: «Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».
http://www.lykavitos.gr/archives/423904

Δεν υπάρχουν σχόλια: