Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ! Επιστρέφει άρον – άρον η βασίλισσα – Την Τετάρτη ορκίζεται πρωθυπουργός η Μέι

Θρυαλλίδα εξελίξεων στη Βρετανία αποτέλεσε η παραίτηση της Αντρέα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής του Ντέβιντ Κάμερον, αφήνοντας μοναδική υποψήφια την Τερέσα Μέι. 
Η πιο χαρακτηριστική πληροφορία που δείχνει ότι η Μέι θα αναλάβει τα καθήκοντά της πολύ πιο γρήγορα από την 9η Σεπτεμβρίου είναι ότι...
η βασίλισσα επιστρέφει στο Λονδίνο. Τελικά λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι  η Μέι θα διαδεχθεί τον Κάμερον την Τετάρτη. Η ίδια η Μέι με δηλώσεις της τόνισε ότι είναι εξαιρετική η τιμή που της γίνεται προσθέτοντας ότι θα ενώσει τη Βρετανία.  Έτσι η Μέι θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Νωρίτερα σήμερα  ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC ότι η μοναδική – πλέον – υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας, η Τερέσα Μέι θα πρέπει να αναλάβει την πρωθυπουργία μέσα στις επόμενες ημέρες. «Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, θα πρέπει να κινηθούμε για να την τοποθετήσουμε στη θέση της πρωθυπουργού για να ηγηθεί της χώρας, να διασφαλίσει την ενότητα, προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ανοικτή στις επιχειρήσεις, να παραμείνει ανοικτή στον κόσμο, και στο ελεύθερο εμπόριο» είπε ο Τζορτζ Οσμπορν.
Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος της Evening Standard, Τζο Μέρφι ανέφερε σε ένα Tweet του ότι ενδεχομένως η Μέι αναλάβει πρωθυπουργός ακόμη και αύριο Τρίτη καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ επιστρέφει επειγόντως στο Λονδίνο.
«Ένας υπουργός που είπε ότι Η βασίλισσα επιστρέφει στο Λονδίνο αύριο. Φαίνεται ότι η κα. Μέι θα πάει το Παλάτι και θα γίνει πρωθυπουργός μέχρι το βράδυ»
Ο ίδιος δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία στην «ώρα του πρωθυπουργού» την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται είναι το γεγονός ότι το επιτελείο της Μέι ματαίωσε μια συνάντηση με πολιτικούς συντάκτες που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας. Όπως μάλιστα σχολιάζει η εφημερίδα Guardian «η Μέι έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί, όπως να ετοιμάσει τον ανασχηματισμό».
Το θέμα είναι τι θα γίνει με το Brexit. Δηλαδή, αν η Μέι θα ξεκινήσει τη διαδικασία ή θα καθυστερήσει. Η ίδια όταν ο χρονικός ορίζοντας για τη διαδοχή  ήταν ο Σεπτέμβριος είχε αποκλείσει ενεργοποίηση του άρθρου 51 πριν από το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: