Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ: Τα ακίνητα εκτός σχεδίου χάνουν την αξία τους και μετατρέπονται σε… χωράφια!


Τα πάνω κάτω στην δόμηση φέρνει, για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή και μετατρέπει τα οικόπεδα σε χωράφια!

Όπως ίσχυε μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως...
γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κι εφόσον συγκεκριμένα τα ακίνητα κείνται σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Με τροποποίηση άρθρου όμως του ΥΠΕΚΑ, που κατατέθηκε εν κρυπτώ, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση φορέων και χωρίς καμία διαβούλευση, σε νομοσχέδιο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές, έρχεται η πλήρης ανατροπή! Σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η οικοδόμηση, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για βιοτεχνία, είτε για επιχείρηση. Με τη ρύθμιση αυτή, μετατρέπονται χιλιάδες οικόπεδα σε… χωράφια, φέρνοντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους να καταστρέφεται αφού ούτε να χτίσουν μπορούν, ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους, ούτε να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Το επίμαχο άρθρο
Το επίμαχο άρθρο, που τροποποιεί νόμο του 2013 και που παραδόξως κατατέθηκε χωρίς καμία ενημέρωση, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, σε άσχετο νομοσχέδιο, αναφέρεται:
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται.
ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:
  1. α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.
β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».
Με άλλα λόγια, όποιος πρόλαβε στα εκτός σχεδίου εμπλεκόμενα αυτά ακίνητα να χτίσει μια κατοικία ή επιχείρηση… πρόλαβε! 
Όποιος δεν έχει χτίσει ή δεν έχει οικοδομική άδεια ως τώρα, με τη νέα ρύθμιση πηγαίνει… χαμένος! 
Ουσιαστικά, μπαίνει πάγος σε κάθε σχέδιο που αφορά την κατασκευή σπιτιών ή επιχείρησης στα συγκεκριμένα οικόπεδα και την ίδια ώρα τινάζονται στον αέρα συμφωνίες που είχαν συναφθεί με αγοραστές, αφού αυτές είχαν γίνει στο πλαίσιο δυνατότητας δόμησης ή επιχειρηματικής επένδυσης και όχι χωραφιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: