Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ο Τσίπρας σκέφτεται νέο δημοψήφισμα με το βλέμμα στον Κώστα Καραμανλή

(Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει το σχέδιο ενός νέου δημοψηφίσματος για θεσμικά ζητήματα στο... συρτάρι, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στην πτήση της επιστροφής από το Πεκίνο στην Αθήνα.

«Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω», είπε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από την επίσκεψη στην Κίνα, συζητώντας για το γεγονός ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα...
 στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, το φθινόπωρο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, να μπουν σε δημοψήφισμα τα άρθρα στα οποία διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όμως ο συνομιλητής του διαφώνησε.
Επιπλέον, πρόσφατα ο πρωθυπουργός είπε σε συνεργάτες του ότι ο ελληνικός λαός «θέλει τα δημοψηφίσματα», όπως και είναι υπέρ των αλλαγών όπως για παράδειγμα η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στόχος, πέρα από την βαθιά αναθεώρηση του Συντάγματος, με νέες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθιέρωση διευρυμένης δυνατότητας δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός στοχεύει στη δημιουργία «αναταραχής» στο πολιτικό σκηνικό, με το βλέμμα στον Κώστα Καραμανλή. Αλλωστε, μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Κίνα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μία φράση του Μάο- «Μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση»- δείχνοντας τους σχεδιασμούς του για το πολιτικό σκηνικό.

Το Μαξίμου διαρρέει την πληροφορία ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση και ότι ο πρώην πρωθυπουργός το σκέφτεται, αν και ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει. Η συζήτηση για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εμπλέκει μελλοντική υποψηφιότητα Καραμανλή, θα διχάσει τη Νέα Δημοκρατία. Στο παρελθόν, υπέρ της άμεσης εκλογής είχε ταχθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ πρόταση του κόμματος επί πρωθυπουργίας Σαμαρά ήταν η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογή του από τον λαό εάν δεν τελεσφορήσουν οι ψηφοφορίες στην Βουλή, χωρίς να μεσολαβούν εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: