Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ! Σήμα κινδύνου από την Κομισιόν – Πώς μπορεί να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία!


Πέντε σημαντικοί κίνδυνοι, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής παραμένουν, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συγκεκριμένες αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση συμμόρφωσης που συνοδεύει τα κείμενα του «συμπληρωμένου» μνημονίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από την Κομισιόν (Supplemental MoU, Compliance report, Asset Development Plan και Government Pending Actions)...

Η Επιτροπή στο Compliance report κάνει λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με:
* Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,
* Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,
* Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και
* Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους.
Ένας άλλος, πέμπτος, παράγοντας κινδύνου είναι «η έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών» καθώς «θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης» επισημαίνεται από την Επιτροπή.
Η έκθεση
Στην ίδια έκθεση, οι θεσμοί τονίζουν ότι η πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να είναι πιο μεγάλη από την αναμενόμενη, «αν η διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προστατεύει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών από αθέμιτες παρεμβάσεις».
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την «ουρά» που έχει μείνει στην αξιολόγηση αναφορικά με τη νομική «θωράκιση» των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, για την οποία η Κομισιόν προτρέπει να διευθετηθεί, συνδέοντάς την, μάλιστα, με το σενάριο του αυξημένου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, που θα φέρει συνεπακόλουθα και ενισχυμένα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η Κομισιόν δεν παραλείπει, επίσης, να αναφερθεί και σε στοιχεία στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως «η ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».
Παράλληλα, συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής και αποφασιστική στη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: