Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ονειρεύονται μία νέα τάξη στην Ελλάδα…


Τα non papers είναι το σύγχρονο ιερό δισκοπότηρο των επικοινωνιολόγων. Αλλά και των δημοσιογράφων εκείνων που εξαντλούν το ρεπορτάζ τους στην «γραμμή». 

Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόβλημα στρατηγικής, ότι είναι τσακωμένος με το μισό του κόμμα και ότι έχει χάσει την αρχική του δυναμική. Ακούγοντάς τον χτες στον ΣΚΑΪ άλλα καταλάβαμε…

Ήταν ένας Κυριάκος «βγαλμένος» από την προεκλογική περίοδο του περασμένου Χειμώνα, όταν βρισκότανε στις εσωκομματικές εκλογές είκοσι μονάδες πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός θα ήταν στο τέλος ο νικητής.
Η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει τον κ. Μητσοτάκη να πετάει λευκή πετσέτα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Το ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα παθητικότητας στην κοινωνία δεν είναι τυχαίο.
Από την μία πλευρά εμφανίζεται η δική τους πρόταση:  Η μιζέρια που απορρέει από το πιο βάρβαρο πακέτο μέτρων που έχει ποτέ ψηφιστεί για τον Έλληνα φορολογούμενο. Η πραγματικότητα μιας Οικονομίας που θα σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Θα ήταν βολικό, λοιπόν, να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ότι αυτό που ζούμε είναι νομοτελειακό. Ότι ακόμη και η αντιπολίτευση «διαλύεται» επειδή στερείτε δήθεν στρατηγικής και επιχειρημάτων.
Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση έχει πρόθυμους συνεργάτες. Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται να λύσουν τα δικά τους «στενά» θέματα με αυτή την κυβέρνηση κι έτσι εμφανίζονται πρόθυμα να στηρίξουν την λογική των non papers.
Κόντρα σε αυτό το κλίμα εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στην χτεσινή του συνέντευξη. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να πούμε πόσο «καλός» ήταν ο Κυριάκος και πόσο κακή η κυβερνητική προπαγάνδα. Αλλά είναι σπουδαίο να υπάρχει αντιπολίτευση. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μια ελπίδα να εμφανιστεί κάποια στιγμή και η ίδια η κυβέρνηση και να σταματήσει έτσι να κρύβεται πίσω από τα no papers.
Ο Κυριάκος δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο. Ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί αναγκαστικά και ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μία ευκαιρία -την τελευταία ευκαιρία για την χώρα- να σώσει την παρτίδα. Δήλωσε αντίθετος στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά υπέρμαχος της αλλαγής του νόμου για τον συνδικαλιστικό νόμο. Δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα λαϊκισμού στο κόμμα του, όπως αυτό με την νομαρχιακή σύμβουλο Αττικής που επιτέθηκε με απαράδεκτο τρόπο σε βάρος του Θάνου Τζήμερου. Και τέλος τόνισε ότι το κόστος απομάκρυνσης αυτής της κυβέρνησης είναι μικρότερο από εκείνο της παραμονής της.
Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Όποιος άκουσε, πάντως, την συνέντευξη μπορεί να συμπεράνει ότι ο Κυριάκος κάνει αντιπολίτευση. Γι’ αυτό άλλωστε ψηφίστηκε από την  πλειοψηφία των μελών του κόμματος του. Και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο από κάθε άποψη. Η χώρα θα χρειαστεί μία ισχυρή αντιπολίτευση. Θα χρειαστεί τον «αέρα» μιας άλλης πρότασης.
Πολεμούν τον Κυριάκο με λύσσα. Επειδή δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο πριν την εγκαθίδρυση του καθεστώτος της νέας τάξης, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Με μία αντιπολίτευση της Δεξιάς στα μέτρα τους. Και με μία Ελλάδα που θα θεωρεί μεγάλη τύχη την φιλανθρωπία της Ευρώπης. 
Σε αυτή την Ελλάδα δεν χωράνε οι φιλελεύθερες απόψεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι μία Ελλάδα βγαλμένη από την δεκαετία του ‘60…

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: