Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μέτρα αλά γαλλικά από Φθινόπωρο - Στο τραπέζι η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Αγρια μέτρα στο τραπέζι της συζήτησης
Σκληρό πακέτο στα εργασιακά για να εκταμιευτεί το υπόλοιπο της δόσης
Κατάργηση δώρων στον ιδιωτικό τομέα, λιγότερες απεργίες, ευκολότερες ομαδικές απολύσεις
Πυρ ομαδών από την αντιπολίτευση για το «θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά όπως τις συντάξεις και την α' κατοικία» του Τσίπρα...

Διακομματικά πυρά από την αντιπολίτευση προκάλεσε η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις», τη στιγμή, μάλιστα, που οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι μπορεί περιλαμβάνει το πακέτο των εργασιακών που θα έρθει το Φθινόπωρο, προκαλούν σοκ.
Μέτρα σοκ
Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο, θα κληθεί να περάσει ένα σκληρό πακέτο μέτρων που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής το εργασιακό που θα φέρει θα έχει άρωμα... Γαλλίας. 
Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, είναι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά και του επιδόματος αδείας. Το μέτρο φέρεται να εξετάζεται μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών να επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12.
Ομως ακόμη κι αν αυτό είναι αληθές, η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα απολύσεων αντίστοιχο εκείνου του 2012, καθώς οι εργοδότες θα αναζητούν τους «φθηνότερους» νέους εργαζόμενους, απολύοντας τους παλιούς που θα έχουν δικαίωμα στα επιδόματα. 
Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών και μείωση των αδειών που δικαιούνται
Οι συνδικαλιστές θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους και παράλληλα μείωση των ημερών της άδειας που δικαιούνται. 
Επίσης, αναμένονται αλλαγές με τον συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ
Σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις αναμένεται άρση των περιορισμών για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Εντωμεταξύ, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε τα σφοδρά πυρά της Αντιπολίτευσης με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τις δηλώσεις του ότι θα υπερασπιστεί τα εργασιακά όπως τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία.
  • ΝΔ: Ολοι ξέρουν ότι ο Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι όσο υπερασπίστηκε τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία άλλο τόσο θα υπερασπιστεί και τα δικαιωμάτων των εργαζομένων», σχολίασε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της. «Ο πρωθυπουργός δηλώνει σήμερα στη συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών": "Θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις". Όλοι οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους και παρέδωσε στα ξένα funds και τα δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των 140.000 ευρώ. Επομένως όλοι καταλαβαίνουν ότι όσο υπερασπίστηκε τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία άλλο τόσο θα υπερασπιστεί και τα δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλήθεια ο κ. Τσίπρας τολμάει να πει τι έχει συμφωνήσει για τα εργασιακά προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία; Τα ψέματα και η ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν έχουν όρια» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
  • ΠΑΣΟΚ: Έρχεται καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις
Για επικείμενη καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί την εργασία (στη Β αξιολόγηση) όπως έπραξε για τις συντάξεις και τους πλειστηριασμούς.Συμπέρασμα: Έρχεται καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους. Γιατί η δήθεν υπεράσπιση των συντάξεων ήταν μέτρα 2,2 δις στο ασφαλιστικό και τα σπίτια παραδίδονται στα ξένα funds.Με αυτούς είναι απαραίτητο ένα ειδικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Το λεξικό της μεγάλης εξαπάτησης. Όπου η έννοια της κάθε λέξης θα είναι αντίστροφη», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.
  • ΚΚΕ: Έρχεται νέα επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα
Να ετοιμαστούν για νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαίωματά τους καλεί τους εργαζομένους το ΚΚΕ από την πλευρά του. «Όταν ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα προστατεύσει την εργασία, όπως προστάτευσε τις συντάξεις -τις οποίες τσάκισε- και την πρώτη κατοικία -την οποία παρέδωσε εξ ολοκλήρου στα funds- τότε οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, που αποτελεί άλλωστε επιταγή του κεφαλαίου και δέσμευση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.
  • Ποτάμι: Υποσχέσεις με μηδενική αξία
«Όλοι πια ξέρουν πόση αξία έχουν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Μηδενική. Οι νέες κόκκινες γραμμές θα έχουν την ίδια τύχη που είχαν και οι προηγούμενες. Το ομολογούν πια ακόμη και αυτοί που τον ψήφισαν. Μια πολιτική ταυτισμένη με το ψέμα που μοιράζει χάντρες στο λαό και οφίτσια στους κομματικούς υπαλλήλους», αναφέρει το Ποτάμι.
  • Ένωση Κεντρώων: Ο πρωθυπουργός έχει τερματίσει κάθε κοντέρ ψεύδους
Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε η Ενωση Κεντρώων τη συνέντευξη Τσίπρα και ειδικά τις... δεσμεύσεις του για τα εργασιακά αναφέροντας στην ανακοίνωσή της:« Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το δικό του success story και απέδειξε ότι αυτά που λέει είναι προϊόντα της "μεταμόσχευσης εγκεφάλου" που υπέστη, με μόσχευμα προερχόμενο από σκληρό νεοφιλελεύθερο και λάτρη του πελατειακού κράτους. Ο πρωθυπουργός έχει πλέον τερματίσει κάθε κοντέρ ψεύδους. Οι πολίτες όμως θα πληρώσουν τον λογαριασμό του "αριστερού επαναστάτη" που θα μας απάλλασσε από το παλιό»
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: