Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Bloomberg: Νέο μνημόνιο τώρα για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ - Ετσι θα ξεκλειδώσει η δόση

Bloomberg: Νέο μνημόνιο τώρα για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ -Ετσι θα ξεκλειδώσει η δόσηΈνα προσχέδιο νέου μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το 2018 διέρρευσε το Σάββατο από τους Θεσμούς.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το υπογράψει, όπως...
αναφέρει το Bloomberg.
Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρεται στο κείμενο.

Το προσχέδιο προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.

Τον ίδιο μήνα θα γίνει και έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προσαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.

Εξάλλου, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στη λίστα της οποίας θα ενταχθούν όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.

Το Bloomberg, μάλιστα, θεωρεί πως το προσχέδιο του μνημονίου μπορεί να εκληφθεί ως ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο προβλέπει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα αν το πρόγραμμα αποκλίνει. 

Σύμφωνα με το Bllomberg, αυτό μπορεί να είναι η λύση για μία συμβιβαστική συμφωνία και η νομοθέτησή του θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του νέου μνημονίου, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τα όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα για αυτόν το σκοπό και προσαρμοζόμενα στις εκάστοτε συνθήκες».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: