Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Κι όμως, θα τα βρουν...

Image result for Η κοινωνία είναι κουρασμένηΣτο εσωτερικό της χώρας -και μάλλον πουθενά άλλου- υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ενός αδιεξόδου μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Πολλοί, μιλάνε για μια οριακή κατάσταση και αναφέρονται με δραματοποιημένο τρόπο σ' ένα ακόμα ατελέσφορο Eurogroup της Δευτέρας.
Πράγματι, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν για μια ακόμα συνεδρίαση χωρίς αποτέλεσμα και παράταση του θρίλερ. 
Ωστόσο, υπάρχει πάντα και το πρόσφατο παρελθόν για να μας θυμίζει πως μετά από ένα τέτοιο πολύμηνο θρίλερ, η κυβέρνηση αποδέχεται σχεδόν χωρίς όρους, όλα όσα απαιτούν οι δανειστές...

Μάντης δεν είμαι και δεν έχω και καμία ιδιαίτερη πληροφόρηση. Ωστόσο όπως όλοι, μπορώ να παρατηρήσω τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, την ανυπαρξία ενός συγκροτημένου σχεδίου και στρατηγικής, την αδυναμία να εκμεταλλευτεί κάποιες συμμαχίες, τις κουτοπόνηρες και πασιφανείς μεθόδους για να αναδείξει τις δεδομένες διαφωνίες μεταξύ των δανειστών (τους οποίου κατάφερε να ενώσει σε μια ενιαία στάση !)
Και με βάσει όλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτα που να βεβαιώνει ή έστω να μας δείχνει, πως η κυβέρνηση θα κάνει κάτι διαφορετικό απ' ότι μέχρι σήμερα.
Δηλαδή, μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις (οι οποίες έχουν τεράστιο κόστος για όλες τις παραμέτρους της οικονομίας) να συμφωνεί τελικά σε όλες τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών. Και απλά αυτό που φαίνεται να την απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του νέου πακέτου μέτρων. Πως δηλαδή θα μας πείσει ότι έδωσε τον καλό αγώνα και πέτυχε το καλύτερο.
Η αλήθεια είναι, πως μπορεί η κυβέρνηση να μην φημίζεται για τις ικανότητές της στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημειώνει σχεδόν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα που λέγεται προπαγάνδα. Έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να βαφτίζει τις αποτυχίες, επιτυχίες και να μοιάζει πειστική. 
Ενδεικτικό παράδειγμα, ο Τσακαλώτος που σε ελάχιστο χρόνο, βάζει κόκκινη γραμμή για το αφορολόγητο (στα 9.100 ευρώ), σβήνει την κόκκινη γραμμή κατεβάζοντάς το (στα 8.600 ευρώ) και όχι απλά δεν δείχνει διάθεση μια μικρή συγνώμη γι αυτό, αλλά μας λέει πως ο λόγος τους είναι συμβόλαιο ! Και μοιάζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Ήδη σε Μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού (Bloomberg), δημοσιεύεται ότι κυκλοφορεί από το Σάββατο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ένα προσχέδιο ενός νέου μνημονίου (του τέταρτου!). 
Αυτό, περιλαμβάνει μέτρα 5,2 δισ. ευρώ (όσα επιδίωκε το ΔΝΤ) και όπως αναφέρει το πρακτορείο βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση. 
Το προσχέδιο περιλαμβάνει τον λεπτομερή τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα στην περίπτωση αποκλίσεων. Και όλα δείχνουν πως με το σχέδιο αυτό θα ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Όμως και αν ακόμα δεν καταλήξουν σ' αυτό το προσχέδιο, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις. Οι οποίες πάντα θα έχουν το ίδιο με το παρελθόν αποτέλεσμα. Να δεχτεί η κυβέρνηση, όσα από την αρχή ζητούσαν οι δανειστές. 
Το τέταρτο μνημόνιο σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα. Ενδεχομένως να έχει άλλη ονομασία... 

Του Γιάννη Παντελάκη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: