Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Οι δανειστές αγαπάνε τον Τσίπρα…

Οι δανειστές αγαπάνε τον Τσίπρα…Σε πρόσφατο άρθρο του ο Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνει πως 

"ανεξάρτητα από τις διαθέσεις που τρέφει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει ν αναγνωριστεί ότι κατάφερε να οδηγήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ριζοσπαστικής αριστεράς προς την υιοθέτηση δύσκολων μέτρων".

Λέει την αλήθεια. Αν μάλιστα δεν ήταν ένας θεσμικός εκπρόσωπος...
-ιδιότητα που απαιτεί διπλωματική γλώσσα-θα πρόσθετε οτι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας θα κατάφερνε να οδηγήσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε υιοθέτηση τόσο δύσκολων μέτρων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, περιγράφει αυτό που έχει συμβεί στην χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα. Και αυτό που θα συμβεί και τους επόμενους μήνες. 
Μέσα σε συγκριτικά ελάχιστο πολιτικό χρόνο (που δεν ξεπερνά τους 15 μήνες), η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε με θεαματικό τρόπο τόσα πολλά προς την κατεύθυνση υλοποίησης πολιτικών και μέτρων που ολες οι προηγούμενες κυβέρνησης αδυνατούσαν να υιοθετήσουν.

Και μια κοινωνία γονατισμένη από τα πολλά χρόνια της κρίσης και οργισμένη για τους πολιτικούς διαχειριστές των δυο πρώτων μνημονίων που ήταν έτοιμη να αντιδράσει σε νέες βίαιες αλλαγές του βιοτικού της επιπέδου, αντιδρά μ εναν ιδιαίτερα συγκρατημένο τρόπο. Τόσο, ώστε κάνει ακόμα και τον ανεκδιήγητο Κατρούγκαλο να χρησιμοποιεί τις περιορισμένες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, ως ένα επιχείρημα ότι υιοθετούνται τα μέτρα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (που με την αντιμνημονιακή της ρητορική) τροφοδότησε αυτή την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια με οργή, τώρα την τιθασεύει και σχεδόν ανενόχλητη εφαρμόζει το σκληρό τρίτο μνημόνιο (και το υπο εκκόλαψη τέταρτο) χωρίς ουσιαστικά ν ανοίξει ρουθούνι. Ποιός άλλος πολιτικός, ποιά άλλη πολιτική δύναμη θα μπορούσε να κάνει κατι τέτοιο ;

Ο Τσίπρας αποδείχτηκε ως ο πιο χρήσιμος πολιτικός σύμμαχος των δανειστών στην χώρα.

Οι δανειστές που εβλεπαν την κυβέρνηση Σαμαρά να παλλινωδεί και να δυσκολεύεται θεαματικά να περάσει το περίφημο email Χαρδούβελλη (με μέτρα ελάχιστου κόστους συγκριτικά με τα σημερινά), βλέπουν σήμερα το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να προωθεί εκκρεμότητες των προηγούμενων κυβερνήσεων (πώληση περιφερειακών αεροδρομίων, ΟΛΠ, Ελληνικού κ.α.), βλέπουν να υιοθετεί το επόμενο μνημόνιο και βλέπουν συμπληρωματικά πως όλα αυτά συμβαίνουν με περιορισμένες κοινωνικές αντιδράσεις. Η εξαντλημένη κοινωνία, απλα παρακολουθεί και υπομένει.

Την επόμενη φορά που ένας εκπρόσωπος των δανειστών θα υμνήσει την σημερινή κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει εντύπωση. 
Οι δανειστές, έχουν κάθε λόγο για ν αγαπάνε τον Τσίπρα...

Του Γιάννη Παντελάκη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: