Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Εμπλοκή με τον «κόφτη» - Οι δανειστές θέλουν να περιέχει συγκεκριμένα μέτρα

Aris Oikonomou / SOOCΣε νέα εμπλοκή οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών με επίδικο αντικείμενο τον περίφημο «κόφτη».

Η εμπλοκή αυτή οδηγεί στην επιλογή να έρθει αργότερα, με τροπολογία που θα κατατεθεί την Κυριακή, ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης (κόφτης), μετά... το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα Τετάρτη. 
Βέβαια, η Αθήνα επικαλείται λόγους «τεχνικής επεξεργασίας».
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείο Οικονομικών «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η εμπλοκή οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.
Η πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται να είναι διαφορετική και επώδυνη.
Πού έγκειται η εμπλοκή
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr ο κόφτης θα παραμείνει «ανοικτός» προς αυστηροποίηση εν αναμονή των αποφάσεων και του ΔΝΤ που εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, τότε να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.
Αντιθέτως, οι δανειστές – και δη το ΔΝΤ – εμμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών.
Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον «κόφτη» και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα πως έχει κλείσει το πακέτο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.
Σταδιακά η καταβολή των δόσεων - Θα συνδέονται με προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την Τρίτη πιθανότατα θα υπάρξει έγκριση ενός ποσού ύψους 10,7-11 δισ.ευρώ, όχι όμως και καταβολή του συνολικού ποσού. Αυτό θα γίνεται σταδιακά με τις δόσεις να συνδέονται με προαπαιτούμενα, μέχρι και την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά τον Οκτώβριο και θα έχει το δικό της «πακέτο» προαπαιτουμένων.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: