Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Το κρίσιμο 48ωρο: Μετωπική στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Alexandros Michailidis / SOOCΟι δανειστές επιμένουν: Προαπαιτούμενο τα προληπτικά μέτρα Η κοινωνία στους δρόμους για το ασφαλιστικό
Παρέλυσε η χώρα από τις απεργίες
Στο πόδι η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης
Αλλά ο Τσίπρας μιλά για «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»

Με τους χειρότερους οιωνούς για την κυβέρνηση, ξεκινά σήμερα Σάββατο η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει να αντιμετωπίσει:

  • Τις αξιώσεις των πιστωτών – με το ΔΝΤ να επιμένει στα προληπτικά μέτρα,
  • Τις εσωτερικές αντιδράσεις για το «κρυφό» 4ο μνημόνιο που συνεπάγονται οι πιέσεις αυτές,
  • Τις άγριες κοινωνικές αντιδράσεις για τον ενταφιασμό κάθε ελπίδας για αξιοπρεπείς συντάξεις,
  • Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του και τις παλαιότερες υποσχέσεις του.
  • Την περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ολα αυτά καθιστούν το εγχείρημα Τσίπρα ιδιαίτερα επισφαλές. Η κυβέρνηση «ξορκίζει» μεν τις εκλογές, αλλά η παράταση της εκκρεμότητας για λύση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. 
Σε παραλυσία η χώρα – Πάνδημα συλλαλητήρια
Την ώρα που θα συζητείται το ασφαλιστικό στη Βουλή - από τις 10 το πρωί του Σαββάτου ως τις 22:00 της Κυριακής - η χώρα θα βρίσκεται σε παραλυσία, καθώς όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν τραβήξει χειρόφρενο, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, έχουν προκηρύξει απεργίες, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα βρίσκονται στο δρόμο. Η κοινωνική αναταραχή έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου που βλέπει να χάνει τα κοινωνικά ερείσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου «οχυρώθηκε» με κλούβες στην αρχή της Ηρώδου του Αττικού και με κλειστές όλες τις εισόδους του Εθνικού Κήπου.
Το ΔΝΤ επιμένει στα προληπτικά μέτρα
Το Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν αναμένεται να πάρει οριστικές αποφάσεις οι οποίες μάλλον θα παραπεμφθούν για την συνεδρίαση της 24ης του μηνός.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά τη στάση του, μέσω της επιστολής που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στους 19 υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης οι οποίοι συνεδριάζουν την Δευτέρα.
Οπως τονίζει η επικεφαλής του Ταμείου, επιμένει στο πακέτο των προληπτικών μέτρων που έχει ζητήσει. Εξηγεί μάλιστα ότι «δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν θα παραστεί στο Eurogroup, θέτει ως όρο την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, διότι σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement), είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν».
Στην επιστολή της, την οποία έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και -κατά συνέπεια- προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».
Η Γερμανία θέλει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο»
Από την πλευρά της η Γερμανία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, γνωρίζει μεν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική Βουλή, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, αυτό που θέλει η Γερμανία είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο». Το ζητούμενο είναι ποια μορφή θα έχουν τα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και αν θα εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.
Ντάισελμπλουμ: Προαπαιτούμενα τα προληπτικά μέτρα
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του, επεσήμανε πως απαιτείται το πακέτο προληπτικών μέτρων για να υπάρξει συμφωνία.
Στο προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνει: Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».Ταυτόχρονα, μιλά αορίστως για στόχο «πολιτικής συμφωνίας» στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Τι θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στη Βουλή
Το ασφαλιστικό, το οποίο έφερε η κυβέρνηση για συζήτηση εκτάκτως μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ψηφιστεί– άγνωστο αν θα υπάρξουν διαρροές – την Κυριακή το απόγευμα. Την ίδια ημέρα θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει τον καμβά της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή.
Κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν ότι «το ασφαλιστικό έγινε στόχος λεηλασίας κατά τα έτη 2010-2015 και η Αριστερά κλήθηκε να το διαχειριστεί και να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι υπουργοί της κυβέρνησης, αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση κατά της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνολικά. «Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να βάλουν πλάτη» αναμένεται να πουν υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να πάρουν θέση.
Η κυβερνητική «γραμμή» θα είναι πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση που κατοχυρώνει και διασφαλίζει συντάξεις μέχρι 1.300 ευρώ» και για «μεταρρύθμιση που στηρίζει τους πιο αδύναμους» ενώ θα σημειώσουν πως «τα περισσότερα ΜΜΕ είναι απέναντι».
Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει τα πυρά του στη ΝΔ υποστηρίζοντας πως «η μόνη πρόταση που έχει κάνει ο Μητσοτάκης, σχετίζεται με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και με στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση» σημειώνοντας πως η ΝΔ ταυτίζεται με τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ.
Τσίπρας στην ΚΟ: Κάνουμε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση
Στην ομιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα μέτρα και «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» το Ασφαλιστικό.
Ισχυρίστηκε πως «χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις ξαναφέρνουμε στις ράγες το ασφαλιστικό» και πως «προστατεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη -αθροιστικά με την επικουρική- μέχρι 1300 ευρώ». Οπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός «όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση».
Εξαπέλυσε, τέλος, επίθεση κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για τις συντάξεις αυτοί που έκαναν οριζόντια περικοπή συντάξεων κάθε φορά που το ασφαλιστικό ήταν στο κόκκινο» και κατέληξε: «Χωρίς αυτή την παρέμβαση το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε. σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν στο φάσμα να μην μπορούμε να δώσουμε καν σύνταξη».
ΝΔ: Είναι ανίκανος να κυβερνήσει ο Τσίπρας
Η ΝΔ απάντησε άμεσα χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ανίκανο να κυβερνήσει τη χώρα.
«Την ώρα που εξαιτίας της ανικανότητάς του επιβάλλει μέτρα 12 δισ. ευρώ και βγάζει την Ελλάδα στους δρόμους, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως δεν θίγεται κανένας», επεσήμανε ο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
«Με ψέματα και ύβρεις προσπαθεί να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει. Κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση γιατί, πια, δεν μπορεί να κυβερνήσει. Όσο κι αν προσπαθεί, όσο κι αν εκβιάζει καταστάσεις δεν βρίσκει συνενόχους. Έχει μείνει μόνος, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε», κατέληξε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Bueno, es un careta.No se dieron cuenta ya????