Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πόσο κοστίζει στον κάθε πολίτη η συμφωνία από 1ης Ιουνίου


Αφού μελετήσει κανείς προσεκτικά και με καθαρή ματιά, απαλλαγμένη από κάθε πολιτική σκοπιά, τι συμφωνήθηκε προχτές τη νύχτα στο Eurogroup θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μόνο χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην κυβέρνηση και τον Έλληνα πολίτη ήταν να εκδιωχθεί η χώρα από το ευρώ..!
Αν και για κάποιους αυτό θα ήταν...
ευχή παρά κατάρα.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και απλά:
Α. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση; Απάντηση: Όχι ακόμα.
Β. Τελειώνει εδώ το μαρτύριο των αξιολογήσεων; Απάντηση: Όχι. Στο τέλος Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαδικασία για δεύτερη αξιολόγηση, με νέα προαπαιτούμενα, άγνωστα ακόμα, όπως επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν και όπως καταγράφεται στην προχτεσινή συμφωνία.
1. ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΟΣΗ «ΕΑΝ»…
Συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εάν και εφόσον η ελληνική κυβέρνησηεφαρμόσει κατά γράμμα και χωρίς παρεκβάσεις όλα όσα ψηφίστηκαν στη Βουλή την Κυριακή. Σ αυτά περιλαμβάνεται ο νέος αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων και η παραχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο νέο υπερ Ταμείο για πώληση ή για διαχείρισή της. Θα χρειαστούν, όμως, τροποποιήσεις:
α. στις ρυθμίσεις του ΕΚΑΣ (παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού),
β. στα κόκκινα δάνεια θα συμπεριληφθούν και όσα είναι υπό την εγγύηση του δημοσίου,
γ. στις αποκρατικοποιήσεις θα προβλέπεται το ακαταδίωκτο της διοίκησης του νέου υπερ Ταμείου και να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες για το Ελληνικό και την Εγνατία.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και πολιτικές συμφωνίες που έγιναν προχτές και που είναι γνωστές αυτή τη στιγμή μόνο σε όσους συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Εάν και εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν θα γίνει έκθεση από την ευρωπαϊκή τρόικα και θα εγκριθεί η εκταμίευση δόσης περίπου 7,5 δις, ίσως τον Ιούνιο, όχι για την ελληνική αγορά, αλλά για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων έναντι του χρέους!
2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΟΣΗ «ΕΑΝ»…
Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τα μέτρα που ψήφισε, υπό τη στενή παρακολούθηση και εποπτεία της τρόικας οι ευρωπαίοι δανειστές θα παρακολουθήσουν τους δείκτες της οικονομίας και θα δουν εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και ποια είναι αυτά. Μια δεύτερη αξιολόγηση θα επιβληθεί τότε για την έγκριση της δεύτερης δόσης των 2,8 δις περίπου, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Αυτό θα γίνει πράξη εάν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει εμπράκτως σε διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες, στη λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και φυσικά, στην ολοκλήρωση της δομής και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Παρένθεση: Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες ανά 700 εκατ. τμηματικά. Άγνωστη η θέση των δανειστών.
Όλα αυτά θα γίνουν πράξη υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από όλα τα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως αναφέρεται ρητώς στη συμφωνία.
Είναι άγνωστο αν τα πρόσθετα συμφωνημένα θα περάσουν μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο.
3. ΧΡΕΟΣ.
Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Συμφώνησαν «κάτι να κάνουν γι αυτό» σε τρεις φάσεις, όχι πριν το από το 2018, μέχρι το 2060 και… βλέπουμε.
Το ΔΝΤ συμφώνησε ότι θα μελετήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα εφαρμοζόμενα μέτρα και θα συνεδριάσει σε συμβούλιο περί το τέλος του έτους για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο δανεισμό της Ελλάδας και υπό ποιους όρους καιπροαπαιτούμενα!
Το ΔΝΤ είπε: «δεν βρισκόμαστε ακόμα σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν στις δηλώσεις τους ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται απαραίτητη…
Το κούρεμα του χρέους αποκλείστηκε ρητά στη συμφωνία!
ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Αυτά είναι σε λίγες γραμμές τα ουσιαστικά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και που είναι καλό να συγκρατεί καθένας. Γιατί εκείνο που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι τι θα του συμβεί μετά από αυτά. Απλό!
Από την 1η Ιουνίου και τουλάχιστον για δύο χρόνια θα πληρώνεται λιγότερα εξ αιτίας της μείωσης του αφορολόγητου, της αύξησης εισφοράς αλληλεγγύης, της κατάργησης φοροαπαλλαγών, των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα, των περικοπών σε πραγματικούς μισθούς στο ιδιωτικό τομέα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται, εκτός των άλλων, με αύξηση προκαταβολής φόρου. Οι αγρότες χάνουν εισοδήματα από κριτήρια και επιβαρύνσεις. Τα ειδικά μισθολόγια χάνουν τις αυξήσεις. Το ΕΚΑΣ καταργείται. Είναι νόμοι. Όοοοταν καταργηθούν με νέους νόμους τα ξαναλέμε.
Από το Φθινόπωρο θα επιτρέπονται οι μαζικές απολύσεις, άσχετα με την ονομασία που θα δώσει η κυβέρνηση στο νόμο.
Με πολύ μικρότερα εισοδήματα οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν από 1η Ιουνίου ακριβότερα:
Ρούχα, παπούτσια, οικιακά είδη, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές, ζυμαρικά, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες σοκολάτες, παγωτά, ζαχαροπλαστικά, μπαχαρικά, ψωμί, αναψυκτικά, χυμούς, μπύρα, τσιγάρα και καπνά., καφέ. Αυτοκίνητα.
Λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, συνδρομητική τηλεόραση, ταξίδια, διόδια, εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, λογαριασμούς αποχέτευσης. Τέλη αυτοκινήτων.
Υγραέριο, αμόλυβδη, πετρέλαιο και όσα προϊόντα συμπαρασύρει η αύξηση των μεταφορικών!
Διαμονή σε ξενοδοχεία και δωμάτια, τυχερά παιχνίδια. Φόρος σε σκάφη κάθε τύπου από τα 7 μέτρα και πάνω. Φόρος σε εταιρικά αυτοκίνητα με εξαίρεση των βουλευτών!!
Αύξηση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση του ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, επομένως αύξηση του κόστους ζωής.
Μετά από αυτά τα λίγα, για να μην τα αναφέρουμε όλα, και με τη δαμόκλειο σπάθη του αυτόματου κόφτη, που θα κόβει εάν εισοδήματα και δημόσιες δαπάνες αν δεν πραγματοποιούνται οι στόχοι του προγράμματος των δανειστών είναι κάποιοι που περιμένουν την ανάπτυξη, την κατάργηση των capital controls και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ναι. Για ζητιανιά.


Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: