Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Πρωτοφανές: Σκοπιανοί αστυνομικοί επέβαλλαν την τάξη σε ελληνικό έδαφος [Video]

Απίστευτες καταστάσεις στα ελληνοσκοπιανά σύνορα Συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ πέρασαν σε σχηματισμό μάχης το φράχτη
Επί 8 ώρες έριχναν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σφαίρες καουτσούκ σε πρόσφυγες που βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης
Τι λένε υπ. Εθνικής Αμυνας και ΕΛ.ΑΣ.
Πώς ξεκίνησαν τα άγρια επεισόδια...

Μετά από 8 ώρες και πλέον έσβησε, με τη βοήθεια της βροχής η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Αστυνομία των Σκοπίων πέρασε το φράχτη και επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επί ελληνικού εδάφους έχει προκαλέσει σάλο. 
Οι Σκοπιανοί συνοριοφύλακες πέρασαν το φράχτη σε σχηματισμό μάχης και επιχείρησαν να επιβάλλουν την τάξη επί ελληνικού εδάφους όταν ομάδα προσφύγων προσπάθησε να ρίξει το πρωί τα συρματοπλέγματα και να περάσει στα εδάφη της ΠΓΔΜ. 
Βίντεο: Πέρασαν μπροστά από το φράχτη οι σκοπιανές δυνάμεις 
Ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μετέδωσε βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από το φράχτη και έριχναν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονταν εντός ελληνικού εδάφους πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, αποτυπώνει δηλαδή ξεκάθαρα την προσπάθειά τους να επιβάλλουν την τάξη επί ελληνικού εδάφους! 
ΥΕΘΑ: Δεν πέρασαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί αστυνομικοί
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται κατηγορηματικά ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, απωθώντας τους πρόσφυγες, στα σημερινά επεισόδια στην Ειδομένη.
«Σε καμία περίπτωση δεν έγινε φυσική παραβίαση των βόρειων συνόρων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με το Mega. «Το κέντρο επιχειρήσεων κατέγραψε στις 12:30 απόπειρα να περάσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα. Απωθήθηκαν βίαια, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από αστυνομικούς, που δεν πέρασαν στο ελληνικό έδαφος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
ΕΛ.ΑΣ: Ο φράχτης είναι δυο μέτρα μέσα στο έδαφος των Σκοπίων
«Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν», αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά. 
Αργά το βράδυ, πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υπάρχουν κενά στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ ανακοινώθηκε ότι το ΥΠΕΞ προχώρησε σε δυο διαβήματα  μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση 
  • ΝΔ: «Επικίνδυνο γεγονός» 
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: 
«Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά.

Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

Που είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Που είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών;

Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;». 
  • ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα 
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες,  τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Η ασυδοσία και οι εκτός ελέγχου καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός από ζητήματα  υγιεινής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας αλλά και τον προφανή κίνδυνο για ανθρώπινα θύματα βάζουν σε πολιτικό κίνδυνο την ίδια τη χώρα.
Τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη πέραν όλων των άλλων διασύρουν διεθνώς τη χώρα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ανίκανη να ελέγξει τα σύνορα της.
Καλείται η απούσα αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορα της.
Να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί»
  • Ποτάμι: Τα επεισόδια πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση
«Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση», σχολίασε το Ποτάμι για τα επεισόδια στην Ειδομένη.
Το Ποτάμι σε σχετική ανακοίνωση του προειδοποιεί ότι «αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν. Οι ακραίοι κάθε πλευράς, παράλληλα με τις μαφίες κάθε είδους, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την Ειδομένη ως το σκηνικό μιας αποκρουστικής παράστασης που όμως τους αφήνει κέρδη. Θύματα σε κάθε περίπτωση είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι πρόσφυγες που πλιατσικολογούν οι μαφίες».
Στην ανακοίνωση του το Ποτάμι υποστηρίζει ότι η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να "διαφημίζονται" στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως "οι φαβέλες της Ευρώπης" και καταλήγει: «Ζητάμε από τον κ.Τσίπρα να αλλάξει επιτέλους θεωρία. Τα προβλήματα όταν δεν τα λύνεις δεν αμβλύνονται όπως νομίζει, αντιθέτως σαπίζουν και επεκτείνονται».
To χρονικό των επεισοδίων
Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, καθώς χθες τους είχε μοιραστεί φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά, μέσω του οποίου τους καλούσαν να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη και επιχείρησαν να τον ρίξουν και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, κατάφεραν να παραβιάσουν τη διπλή περίφραξη.
Τότε, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πετώντας τους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.
Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν η βροχή λειτούργησε πυροσβεστικά. Μέχρι εκείνη την ώρα οι σκοπιανές δυνάμεις προσπαθούσαν να επιβάλουν ανενόχλητες την τάξη επί ελληνικού εδάφους με τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες καουτσούκ. Στη μάχη απώθησης των μεταναστών από το φράχτη ρίχτηκε κάποια στιγμή και μια αύρα νερού. 
Αποτέλεσμα των εκτεταμένων επεισοδίων ήταν τουλάχιστον 250 πρόσφυγες και μετανάστες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλοι 60 να τραυματιστούν. Η κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια σταμάτησαν, παρέμενε μέχρι νωρίς το βράδυ αποπνικτική με τους μετανάστες να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούσαν να μπουν ούτε στις σκηνές τους. 
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: