Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μετά την πόρτα για Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση ζητάει Eurogroup

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣΜετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές, αλλά και το «όχι» των Ευρωπαίων για Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνει Eurogroup προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Ουσιαστικά ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό πως σύγκληση Συνοδου Κορυγφής δεν θα γίνει και τον παρέπεμψε στο Eurogroup...

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τόσο η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη στην έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η κυρία Γεροβασίλη δεν έδωσε καμία εξήγηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί από χθες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα δεν εξήγησε ούτε γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε σύγκληση Συνόδου Κορυφής χωρίς να έχει διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα ότι θα υπάρξει συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και είπε πως η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup.
Ενδεικτική της στροφής που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου είναι για το επόμενο Eurogroup όποτε αυτό συγκληθεί ήταν και η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο Twitter με την οποία προβάλει τον τρόπο με τον οποίο το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ρέγκλινγκ:Πρέπει να υπάρξει πρόοδος για να συγκληθεί Eurogroup
Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται διάθεση για άμεση σύγκληση του Eurogroup, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα όσα διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg.
Αναφερόμενος στην ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος για να συγκληθεί Eurogroup. «Το Eurogroup μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο» και σημείωσε ότι σ’ αυτή τη φάση πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα». «Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν» έσπευσε να επισημάνει.
Γεροβασίλη: Εμείς τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία
Η κυρία Γεροβασίλη επανέλαβε για άλλη μία φορά πως η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού και περιμένει πως το ίδιο θα κάνουν και οι δανειστές, ενώ επιτέθηκε στο ΔΝΤ.
«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», υποστήριξε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: