Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο και ταμεία μισοάδεια

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στο μαρτύριο της σταγόνας παγιδεύεται μέρα με τη μέρα η ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί όλοι να μιλάνε για συμφωνία, ωστόσο είναι, πλέον, προφανές ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τους όρους που θέτει η Αθήνα αλλά το ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Από το κείμενο της ατζέντας του Eurogroup αντιλαμβάνεται κανείς ότι θέμα συμφωνίας (staff level agreement) ως την Παρασκευή δεν υφίσταται ούτε καν...
ως ενδεχόμενο κι αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά από το Πάσχα. 

Πότε μπορούν να μπουν οι υπογραφές; 
Από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων μπορεί να συμπεράνει κανείς με ασφάλεια ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συνυπογράψει ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων. 
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; 
Ότι όσο η Αθήνα επιμένει ότι πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα μαζί με τις αποφάσεις για το Χρέος, τόσο θα "σέρνεται" η διαπραγμάτευση.

Αν και ουδείς πρέπει να αγνοεί ότι οι Ευρωπαίοι βαδίζοντας προς το δημοψήφισμα για το Brexit θέλουν να έχουν κλείσει όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, αυτός που πραγματικά "καίγεται" είναι η Αθήνα, με δεδομένο ότι όσο προχωράμε προς τον Ιούνιο τόσο επιβεβαιώνεται η ρήση Τσακαλώτου "καήκαμε". Κι αυτό γιατί μπορεί οι πληρωμές για τοκοχρεολύσια να είναι σχεδόν μηδενικές, από την άλλη οι εσωτερικές υποχρεώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και ανελαστικές, οδηγώντας σταδιακά στην εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.

Με βάση τον προγραμματισμό της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, έπρεπε να έχουμε εισπράξει 5,7 δισ ευρώ από το "κλείσιμο" της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και άλλα 4,9 δισ ευρώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016 από τη δεύτερη αξιολόγηση. Επί του παρόντος δεν έχει μπει ούτε μισό σεντς, την ώρα που εκπληρώνονται κανονικά οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κάθε μήνα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό εκταμιεύονται περίπου 1,5 δισ ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και τα νοσοκομεία. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις πληρωμές για τόκους, που ξεπερνούν τα 3 δισ ευρώ στο πένταμηνο, καθώς και περίπου 1,8 δισ ευρώ για λήξεις κυρίως προς το ΔΝΤ. Ποιο είναι το dead line; Τα μέσα Ιουλίου, όπου περιμένουν πληρωμές 2,3 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ, όπως ακριβώς πέρσι...

Το... ημερολόγιο του πληρωμών (σε εκατ. ευρώ)
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: