Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το καραβάνι προχωρά…

Ο Σπίρτζης υπογράφει την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με πολύ πόνο, 

ο Δρίτσας κάνει χαριτωμενιές με τον ΟΛΠ που πουλήθηκε, 

ο Σκουρλέτης υποδύεται τον σκληρό για τις Σκουριές, αλλά καλεί την εταιρεία για να συμβιβαστούν. 

Παράλληλα, κατασκευάζουν εχθρούς, ενισχύουν την πόλωση, δραματοποιούν... τα γεγονότα. 

Κι όμως, για να επικαλεστούμε και ένα δικό τους παράδειγμα, μπορεί τα σκυλιά να γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά. Και σε κάθε σταθμό του υλοποιεί τελικά ένα προς ένα τα μέτρα του μνημονίου τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κάθε μνημονιακό της βήμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συνοδεύει και με μια μικρή φασαρία που η ίδια προκαλεί με τεχνητό τρόπο. Στόχος της, να δώσει την εικόνα της εξουσίας που δίνει μάχες, τις οποίες υποτίθεται συχνά κερδίζει. Κέρδος βέβαια δεν υπάρχει, απλά υλοποιεί το δικό της μνημόνιο, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το αφήγημά της θέλει να μεγενθύνει φανταστικούς αντιπάλους ώστε να προκληθούν οι αναγκαίες εντυπώσεις που θα δώσουν την εικόνα των ανθρώπων που έδωσαν τον γενναίο αγώνα. Έτσι, αν χρειαστεί κατασκευάζουν εχθρούς (π.χ. το ΔΝΤ, το οποίο οι ίδιοι προσκάλεσαν να μετάσχει), παραποιούν γεγονότα, αποπροσανατολίζουν, επικαλούνται το παρελθόν των άλλων, οι οποίοι ωστόσο έχουν αποδοκιμαστεί πολιτικά.

Αν κάτσει η σκόνη που σηκώνεται, θα διαπιστώσουμε πως η κυβέρνηση κάνει τη «βρώμικη δουλειά» με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι μόνο τα προαναφερόμενα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων ή θεαματικής αλλαγής της διάθεσης να κλείσουν κάθε μέτωπο. Είναι και όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο υπουργός Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πρόσφατα στη Βουλή πως έως το φθινόπωρο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό, στον τομέα της ενέργειας προωθούν την είσοδο ιδιωτών με πλειοψηφικά ποσοστά, ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Και έχει και συνέχεια. Θα υλοποιήσουν μέχρι τέλους όλα όσα περιλαμβάνονται στο δικό τους μνημόνιο και ενδεχομένως και μερικά παραπάνω.

Η ίδια συνταγή της εικονικής μάχης και της έντονης δραματοποίησης ακολουθείται και στις συζητήσεις με τους δανειστές. Συναντήσεις που αναβάλλονται, συνομιλίες μέχρι τις πρωινές ώρες, δηλώσεις αντικρουόμενες, υποτιθέμενα θρίλερ. Το σκηνικό της δήθεν σκληρής μάχης έχει στηθεί. Έτσι, όταν οι επικουρικές για παράδειγμα περικοπούν κατά 30%, θα ισχυρίζονται πως με τις μάχες τους πέτυχαν να μην μειωθούν κατά πολύ περισσότερο.

Το πιο αξιοσημείωτο με όλα αυτά είναι πως συμβαίνουν με αισθητά περιορισμένες αντιδράσεις. 
Ας αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν επιχειρούσαν αυτά τα νέα σκληρά μέτρα κάποιες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα, ουσιαστικά δεν ανοίγει ρουθούνι. 
Με την ανερμάτιστη και συνθηματολογική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευνουχίσει κάθε κοινωνική αντίδραση και αντανακλαστικό. Γι' αυτό άλλωστε ήταν η επιθυμητή πρόταση για αρκετούς από τους δανειστές…

Του Γιάννη Παντελάκη

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: