Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Το σχέδιο Β είναι σε πλήρη εξέλιξη

Από την ώρα που ο Πρόεδρος Προκόπης ανέλαβε να εξοντώσει τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού, ήμασταν βέβαιοι ότι κάτι περίεργο θα μας συνέβαινε. Όπως και συνέβη.

Για άλλη μία φορά θα τρέχουμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό. 

Κι η αλήθεια είναι ότι το κόστος των αψυχολόγητων κινήσεων αυτών των κυρίων είναι πλέον τεράστιο…

Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από... τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν το έκαναν επειδή θέλησαν να επαναλάβουν τα «κόλπα» του περασμένου καλοκαιριού. Ανέβασαν μία ολόκληρη χώρα πάνω σε ένα πατίνι και το άφησαν να τρέξει στην κατηφόρα. Ζούμε και πάλι τις θεωρίες παιγνίων του κ. Βαρουφάκη! Το σχέδιο Β είναι ήδη σε εξέλιξη…
Έφτασαν τα πράγματα στα όρια, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν την τελευταία στιγμή να αποσπάσουν μία «πολιτική συμφωνία» με αντάλλαγμα το προσφυγικό. Κι όταν είδαν ότι το έργο αυτό δεν έβγαινε, αποφάσισαν να απασφαλίσουν. 
Τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο δεν είναι προάγγελος καλών νέων…

Θα περίμενε κανείς ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να σώσει την Ευρώπη από τον κ. Τόμσεν, στέλνοντάς του μάλιστα αυστηρό μήνυμα μέσω του Έθνους της Κυριακής, δεν θα άφηνε ασυγκίνητη την Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν το είδε με την ίδια οπτική. Χτες υπήρξαν αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα, τόσο για την τήρηση του προγράμματος, όσο και για θέματα που σχετίζονται με την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η αναφορά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού αποδεικνύεται τώρα ότι δεν ήταν τυχαία. Όλες οι ενέργειες έχουν μία λογική συνέχεια. Προφανώς υπάρχει κάποιου είδους σχέδιο που θα το μάθουμε στη συνέχεια. Όπως υπήρχε σχέδιο και το περασμένο καλοκαίρι. Σχέδιο που αποδείχτηκε τελικά επιζήμιο για τα συμφέροντα της χώρας, καθώς οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και σε απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτήν τη φορά το όποιο αποτυχημένο σχέδιο θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες από εκείνες του καλοκαιριού του 2015. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν τα περιθώρια που ονειρεύονται στην κυβέρνηση και στο Προεδρικό Μέγαρο. Αν δεν κατάλαβαν κάτι από τις χτεσινές αντιδράσεις, τότε βρισκόμαστε σε πραγματικά πολύ επικίνδυνο σημείο. Οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων ήταν χτες καταιγιστικές και όλες προς την ίδια κατεύθυνση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Και πάλι. 
Έχουμε μία κυβέρνηση ανίκανη να κυβερνήσει. Μία κυβέρνηση που με τις πολιτικές της και τις ιδεοληψίες των μελών της συσσωρεύει προβλήματα και προκαλεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα. 
Το σχέδιο Β που διάφοροι έχουν στο μυαλό τους ως τη μόνη πατριωτική πρόταση για τη χώρα δεν είναι κάτι περισσότερο από μία απέλπιδα προσπάθεια των απομειναριών της μεταπολίτευσης να παραμείνουν στην εξουσία. Κι εκείνο που παρουσιάζουν ως λύση δεν είναι παρά η θηλιά που περνούν οι ίδιοι στον λαιμό ενός ολόκληρου Έθνους. 
Δυστυχώς, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: