Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Στην κόψη του ξυραφιού

Η Τουρκία αναβαθμίζει το επίπεδο των προκλητικών της ενεργειών στο Αιγαίο και κλιμακώνει τις κινήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. 

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και σοβαρή. 

Η Τουρκία αναζητά μία διέξοδο στα δικά της προβλήματα και ταυτόχρονα επιδιώκει να...
κερδίσει σε βάρος μας και μάλιστα τώρα που εμείς βρισκόμαστε σε προφανή αδυναμία.
Τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο ανεβαίνει διαρκώς, με τα τουρκικά αεροσκάφη να πετούν διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων στις Οινούσσες. Κάτι το οποίο συμβαίνει καθημερινά δεν είναι «λάθος», ούτε προϊόν κάποιας μεμονωμένης ενέργειας ακραίων κύκλων. Είναι σαφές ότι πρόκειται για επιτελικό σχέδιο. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τους στόχους αυτού του σχεδίου.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η προκλητικότητα των Τούρκων δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα κι αυτό είναι το γεγονός που ανησυχεί την ελληνική πλευρά. Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι τα έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε μπάχαλο και σε αυτό τον τομέα.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχτηκαν από την πρώτη ημέρα των μνημονίων την μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ελπίζοντας ότι η Ευρώπη θα προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα, θεωρώντας τα και ευρωπαϊκά σύνορα. Ήταν μία λαθεμένη απόφαση.
Όπως και λαθεμένη ήταν η πρόσφατη απόφαση να εμπιστευτούμε την ασφάλειά μας στο ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με ό,τι ήλπιζαν Έλληνες αξιωματούχοι, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ή δεν θέλει να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα.
Αλλά και οι Τούρκοι βρίσκουν και τα κάνουν. Τους έχουμε δώσει κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι εδώ μπορούν να εκτονώσουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, αφού δεν μπορούν να το κάνουν με τους Ρώσους ή με τους Κούρδους. 
Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. Και μέχρι πρότινος πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν ότι δεν μας χρειάζονται οι στρατιωτικές δαπάνες. Μπορεί ο κ. Καμμένος να είχε τελικά άλλη άποψη, αλλά κι αυτός ξόδεψε πόρους σε αεροπλάνα αντίκες. Αλλά ας μην ανοίξουμε κι αυτή την συζήτηση και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Η ουσία είναι ότι η Τουρκία δείχνει να έχει κάνει κάποιες επιλογές που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την λογική. 
Δεν ξεκινάει κανείς να αμφισβητεί ευθέως και κάθε μέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός άλλου κράτους απλά και μόνο για να σκοτώσει την ώρα του ή για να μετρήσει τις αντιδράσεις των αντιπάλων. Κι είναι βέβαιο ότι τα λάθη, ακόμη και τα πιο μικρά, κοστίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις. 
Χρειάζεται προσοχή, σοβαρότητα και ενότητα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: