Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ψάχνει κόλπα το Μαξίμου και ο Τσίπρας για το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Πως θα πλασάρει το νέο μνημόνιο, το τρίτο της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης 

– Όλα όσα συζητούνται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες φαίνεται πως συντελούνται παράλληλα με τις «διαπραγματεύσες» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Δεδομένου ότι τα μέτρα που ετοιμάζονται για τον ελληνικό λαό θα περιλαμβάνουν νέους φόρους εκτός των περικοπών στις συντάξεις...
 στο Μέγαρο Μαξίμου δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να βρουν τρόπο να «καλύψουν» αυτά που έρχονται και αφενός να καταφέρουν να τα περάσουν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης και αφετέρου να μην πυροδοτηθούν νέες κοινωνικές αντιδράσεις. 
Ποιο είναι το νέο… τυράκι; Η αναδιάρθρωση του χρέους (που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα»). Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο (το τρίτο επί της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, το πρώτο υπεγράφη το καλοκαίρι, το δεύτερο με το κλείσιμο της αξιολόγηςη «εάν και εφόσον»). 
Πως θα το «πουλήσει» η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας; Ως το ειδικό μνημόνιο για το χρέος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αυτό το μνημόνιο θα είναι και πιο «φαρμακερό», καθώς θα περιλαμβάνει «πακέτο» μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα συνδέονται με την αναδιάρθρωση, θέμα που θα συζητηθεί στο επόμενο διάστημα. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι τα μέτρα του τρίτου αυτού μνημονίου (το οποίο θα φέρει την υπογραφή των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και της Αθήνας) θα παρακολουθούνται κάθε μήνα από τους δανειστές και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Τα μέτρα αυτά, ακόμα κι αν «ευδοκιμήσουν» δεν σημαίνουν ότι θα γίνει κούρεμα καθώς το σχέδιο βιωσιμότητας που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον περιλαμβάνει μόνο το σενάριο της επιμήκυνσης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: