Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σκληρό ροκ των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος (VIDEO)

Ήξεις αφήξεις των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος (VIDEO) - Pager ImageΟ διάλογος Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί που καταγράφηκε εν αγνοία τους από τα ανοικτά μικρόφωνα του Eurogroup

To κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ήταν αρκετά καλό για την Ελλάδα. 
Μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να υπάρξει επιτάχυνση της αξιολόγησης. Όμως το καλύτερο δώρο προς την κυβέρνηση ήταν τα λεγόμενα του Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος...
«Το έχουμε υποσχεθεί εδώ και καιρό και τώρα η στιγμή έχει έρθει πιο κοντά. Υπάρχει ένας δυνατός δεσμός μεταξύ των δύο και θα αρχίσουμε τις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε την πολιτική συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ, συνεχώς το τελευταίο διάστημα διατρανώνει την ανάγκη για ελάφρυνση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που οι εταίροι το απέρριπταν ρητά. Πάντως αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ελλάδα συμφωνούν στην ελάφρυνση του χρέους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του Ορθόδοξου Πάσχα. Μάλιστα είπε ότι οι εταίροι θεωρούν ότι η Αθήνα θα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις αρχές του Μάη.

"Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει να κάνει με το πρεστίζ και όχι με την ουσία" είπε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα επιχείρημα προς τους βουλευτές της χώρας του, ή προς το λαό του ώστε να υποστηρίξει γιατί να πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητείται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, προκαλεί εντύπωση ένας "κρυφός" διάλογος ανάμεσα στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου μια απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου Επιτρόπου ο οποίος είπε πως «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» με τον Ολλανδό υπουργό να απαντάει «Το έκανα επίτηδες»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντειο δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, στον λογαριασμό του στο Twitter.


Δείτε το βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια: