Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η μελαγχολία των Ελλήνων τραπεζιτών

Image result for λεφτάΗ Πέμπτη ήταν γεμάτη... μελαγχολία για τους Έλληνες τραπεζίτες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν επιβιώσει από τον εφιάλτη της τελευταίας επταετίας.

Όλοι ή σχεδόν όλοι άκουγαν με προσοχή τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις παρεμβάσεις στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και για κάθε αλλαγή άφηναν την σκέψη τους να ταξιδεύει στον... φανταστικό κόσμο μιας οικονομίας όπου θα «έβρεχε» το χρήμα που μοίρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο κ. Draghi πέραν των άλλων ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει πολύ περισσότερα κάθε μήνα κρατικά αλλά επιπλέον και εταιρικά ομόλογα, θα μηδενίσει το βασικό επιτόκιο των κεφαλαίων που θα δανείζει (overnight), θα αρχίζει να δανείζει τις τράπεζες δίνοντάς τους από πάνω «μπόνους» το επιτόκιο του δανείου αν αυτά καταλήγουν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Πρωτοφανή πράγματα που θα άλλαζαν σε χρόνο μηδέν την κατάσταση μιας οικονομίας, η οποία ξύνει τον πάτο του πηγαδιού στο οποίο έχει βυθιστεί εδώ και μερικά χρόνια.
Αρκεί τα χαρτιά της, ομόλογα κρατικά και ιδιωτικά να είχαν την «ευλογία» του investment grade, τίποτα περισσότερο.


Ο κ. Draghi βέβαια, όταν αποφάσιζε τα νέα μέτρα που πραγματικά ξάφνιασαν τις αγορές, ανεξάρτητα από το αν δεν τις έπεισαν για την αποτελεσματικότητά τους, δεν είχε στο μυαλό του την Ελλάδα. Ή μάλλον λάθος, την είχε στον μυαλό του, αλλά μόνο ως ενδεχόμενο να του χαλάσει τα σχέδια με άλλη μία άσχημη περιπέτεια στην αξιολόγηση που έχει αρχίσει από προχθές στην Αθήνα.

Όταν τελείωσαν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι τραπεζίτες στην Αθήνα έμειναν για λίγο να ονειροπολούν για τον φανταστικό κόσμο στον οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν με τα μέτρα Draghi, αλλά σε λίγο επανήλθαν στην πραγματικότητα, ξύπνησαν γιατί ειδοποιήθηκαν ότι πρόκειται να συζητηθεί το νέο πλαίσιο που ζητούν οι θεσμοί για τα «κόκκινα» δάνεια.
Για άλλη μια φορά το τραίνο θα περάσει και η εγχώρια οικονομία -ή ότι έχει απομείνει από αυτή- θα το κοιτάζει να απομακρύνεται… ή μήπως όχι;

Μαριάνθη Θεοδοσίου
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: