Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

“ΦΡΟΥΡΙΟ” ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Αυξημένα μέτρα σε όλες τις χώρες – Εκτός από την Ελλάδα που δεν ανησυχεί

Μετά την αυξημένη κατάσταση συναγερμού που έχουν κηρυχθεί οι αρχές ασφαλείας στο Βέλγιο, και άλλες χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έπειτα από τις πολύνεκρες εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο και... σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση». Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε σήμερα στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Ωστόσο το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην Ολλανδία δεν αυξήθηκε από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα, αυτή του “σημαντικού” κινδύνου, καθώς η χώρα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μια άμεση απειλή. Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη. “Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη”, ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter. Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους.

Ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: “Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα”. Την απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί» επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στο κτίριο μαζί με τους επιτρόπους Γκεοργκίεβα και Αβραμόπουλο ενώ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων, με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Σε επαφή βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής με το Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ και το υπουργό Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν.

O Μ. Σχοινάς εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή στην πρωτεύουσα της Ευρώπης: «Μένουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατική απειλή», είπε ο Μ. Σχοινάς.

Η κατάσταση μετά την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στις Βρυξέλλες, δεν εμπνέει ανησυχία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εξάλλου σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα απαραίτητα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με πολύ μεγάλη προσοχή τις δραματικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: