Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Δισ Ευρώ για Μπίζνες Μιζέριας και Προσφυγιάς

Image result for Μπίζνες Μιζέριας και ΠροσφυγιάςΛεφτά από την Ευρώπη για ημετέρους και «έκτακτες» προσλήψεις περιλαμβάνει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δουλειές με ουρά» υπόσχεται η κυβέρνηση σε «φίλους» επιχειρηματίες μαζί με «έκτακτες προσλήψεις» κομματικών φίλων που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα προσωρινής διαμονής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που προανήγγειλε...
ο αναπλ. Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής  Γ. Μουζάλας μαζί με το αίτημα έκτακτης επιπλέον χρηματοδότησης «για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και την πρόσληψη των απαραίτητων στελεχών» που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αποκαλύπτουν τον χορό των εκατομμυρίων που στήνει η κυβέρνηση γύρω από το προσφυγικό.
Με τα λεφτά των Ευρωπαίων –επιπλέον της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ- η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν «πόλο περιφερειακής ανάπτυξης» που θα χρηματοδοτεί «δουλίτσες» στην περιφέρεια και εκατοντάδες προσλήψεις με «πολιτικά κριτήρια».

  • Το ποσό που διεκδικεί η Ελλάδα για να αναλάβει «τα logistics των προσφύγων» ανέρχεται σε 3 Ευρώ για κάθε πρόσφυγα κάθε μέρα παραμονής του στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι μια 5μελής οικογένεια προφύγων ή μεταναστών θα «κοστολογείται» με περίπου 500 Ευρώ το μήνα δηλαδή όσα εισπράττει σήμερα ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα της φτώχειας και της μιζέριας.

  • Ήδη οι επίσημες εκτιμήσεις με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ανεβάζουν τον αριθμό των προσφύγων που θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε τουλάχιστον 150.000 ενώ σε ιδιωτικές συζητήσεις ανεβάζουν τον τελικό αριθμό σε 400.000 (!).
  • Αυτό σημαίνει ότι χτίζονται «δουλειές» 500 εκατ. Ευρώ το μήνα γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα

Οι «δουλειές» που έχουν στο μυαλό τους τα κυβερνητικά στελέχη, αφορούν τη δημιουργία «μόνιμων καταυλισμών με λυόμενες κατοικίες» για τη αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τη διατροφή τους, την ένδυση, την εκπαίδευση και ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και των μεγάλων, τη φύλαξη των χώρων αλλά και τη μεταφορά τους.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για το πώς εννοεί τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες υλοποίησης αυτών των εργασιών.

  • Ήδη από τον περασμένο Μάιο, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε φροντίσει να καταθέσει σε …νομοσχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου(!)  ειδική τροπολογία για τη «διευκόλυνση των διαδικασιών» η οποία τελικά εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά αρκετούς μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο 2016, με την περιβόητη προμήθεια με διαπραγμάτευση, δηλαδή χωρίς  διαγωνιστικές διαδικασίες, 1.150 οικίσκων τύπου container, για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, συνολικού προϋπολογισμού 14.145.000 ευρώ.

Η τροπολογία με αριθμό 112/52 είχε τίτλο “Τροποποίηση του άρθρου 28 παράγραφος 8 του ν. 4033/2011 προς αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών”, ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι με τον ν. 4325/2015. Σύμφωνα με την τροπολογία: «όλες οι δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, σίτιση, υγιεινή, ίδρυση και λειτουργία υποδομών και θέματα παροχής υπηρεσιών προμηθειών και δημοσίων έργων σχετικών με τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής, ασύλου και επιστροφών κατοίκων τρίτων χωρών που εισέρχονται χωρίς τους νόμιμους τύπους μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, θα πραγματοποιούνταν κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.»
Κατά τους κυβερνητικούς  ισχυρισμούς, συνέτρεχε τότε (και …θα συνέτρεχε στο μέλλον) κατεπείγουσα ανάγκη που δικαιολογούσε την εξαίρεση!

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προμήθεια των  πρώτων 1.150 κοντέινερ , η κυβέρνηση προσέφερε 12.300 Ευρώ για κάθε ένα, ενώ μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι το μέσο κόστος για τέτοιου είδους οικίσκους δεν ξεπερνά τα 3.000€ έως 6.000€.
  • Ο «διαγωνισμός» ολοκληρώθηκε μέσα σε μία μέρα και τελικά με τις εκπτώσεις που προσέφεραν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες το κόστος ανά οικίσκο ανήλθε …σε 10.000€ /τεμάχιο.
  • Εκπληκτικό είναι όμως το γεγονός ότι για την μεταφορά των οικίσκων στις συγκεκριμένες  περιοχές η κυβέρνηση προέβλεψε ένα …ασήμαντο  ποσό 1.555.950 € που καλύπτει …τυχόν απώλειες στην πρώτη προμήθεια….

Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός με το Το Ποτάμι.
Οι δουλειές όμως έχουν και συνέχεια. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει εκατοντάδες προσλήψεις για να καλύψει ανάγκες ξεκινώντας από την …εκπαιδευτική διαδικασία
Προετοιμάζοντας την μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια  συνέντευξης τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι θα πρέπει να δεχθούμε στα πανεπιστήμια τους φοιτητές-πρόσφυγες. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καταρτίζει σχέδιο δράσης για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ψυχοκινητική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και  για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ταυτόχρονα το σχέδιο  προβλέπει την παροχή βασικών γνώσεων και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκπαίδευση των παιδιών και των ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών και όσων τελικά μείνουν στην Ελλάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τη δημιουργία ειδικού διυπουργικού συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του προσφυγικού. Επικεφαλής τέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και στο καινούριο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και φυσικά ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση αναζητά χώρους και «δομές προσωρινής φιλοξενίας» σε ολόκληρη την επικράτεια, στους υπάρχοντες καταυλισμούς έχει ήδη δημιουργηθεί μια ολόκληρη παραβιομηχανία «εξυπηρέτησης» των δύσμοιρων προσφύγων.  Υπάλληλοι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μοιράζουν «δωρεάν κάρτες sim» στους πρόσφυγες και πουλάνε μονάδες χρόνου για τα κινητά τους.  Πολίτες χρεώνουν 5€ τη χρήση ενός μπάνιου και μιας τουαλέτας στους πρόσφυγες. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κι εθελοντές γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Οι έκτακτες όμως περιπτώσεις χρεώνονται ακριβά. Ένα εισιτήριο από την Αθήνα για Ειδομένη κοστίζει 150 ευρώ . Όταν φτάνουν εκεί ανακαλύπτουν ότι είναι εγκλωβισμένοι.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα έχουν ναυλωθεί από την Πολιτεία τρία πλοία, η μίσθωση των οποίων έληγε κανονικά στις 29 Φεβρουαρίου, αλλά έχει παραταθεί ως ότου ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός. Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον «αέρα» την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει αρχικά τη μίσθωση ενός μεγάλου πλοίου και ενός μικρότερου αποκλειστικά για τη μεταφορά προσφύγων.
Φυσικά υπάρχουν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν όπως μπορούν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και χρηματοδοτούνται ξεχωριστά.
Η οργάνωση Praxis του κ. Τζάμενου, η Αποστολή του κ. Δήμτσα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ίδρυμα Νιάρχου και άλλες πολλές έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και απολαμβάνουν τις εμπιστοσύνης –άρα και της χρηματοδότησης- των κοινοτικών οργάνων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: