Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΜΑΣ ΡΑΒΟΥΝ ΝΕΟ… ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ – Τον λογαριασμό των νέων μέτρων μαθαίνει απόψε η κυβέρνηση


Την ακριβή ημερομηνία άφιξης των ελεγκτών αλλά, κυρίως, τις αξιώσεις τους για νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αναμένει να μάθει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες – και σε 200 μέτρα απόσταση από... το κτίριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου και επανέναρξης των συνομιλιών στην Αθήνα εκτιμάται η ερχόμενη Πέμπτη, ενώ η ημερομηνία λήξης αυτών ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας (στις 17 ή 18 Μαρτίου).
Ουσιαστικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει γίνει και από κάθε πλευρά έχουν υπολογίσει τι μέτρα χρειάζονται για να «βγει» ο λογαριασμός που θα σταλεί στους Έλληνες πολίτες.
Στο παζάρι όμως που θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, μπαίνουν «στο ζύγι» το δημοσιονομικό κενό, οι συντάξεις και το προσφυγικό. 
Ανάλογα με το «πού θα κάτσει η μπίλια» θα συμπληρωθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν, δηλαδή αν θα κοπούν πχ κύριες συντάξεις πάνω από τα 2.000 ευρώ, όπως έλεγε αρχικά η κυβέρνηση ή στα 1.200 που φαίνεται να είναι η νέα «κόκκινη γραμμή» ή στα 800 και χαμηλότερα όπως ζητούν οι δανειστές.

Κατά τα λοιπά πάντως, στα συναρμόδια υπουργεία έχουν έτοιμα, κατά το μεγαλύτερο βαθμό, τα νομοσχέδια για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup το ελληνικό ζήτημα είναι πρώτο στην ατζέντα. Εκεί θα ακουστεί και η θέση του ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν στοχοποιήσει, καθώς θεωρούν ότι με τους Ευρωπαίους τα έχουν βρει στα βασικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: