Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Τελείωσε η Σύνοδος Κορυφής - Θα βγει κοινό ανακοινωθεν

(EUROKINISSI)Κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν
Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ, Τουσκ, Νταβούτογλου Φάιμαν: Η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου
Απείλησαν με βέτο οι χώρες του Βίζεγκραντ
Βέτο και από Μέρκελ για το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού...

Στις 01:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής με μια «μισή» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου.

01:44 Αντρέεβα: Επήλθε συμφωνία
Η εκπρόσωπος της ΕΕ Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των Γιούνκερ και Τουσκ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου σε βασικές αρχές.
01:40 Φάιμαν: Τελική λύση στις 17 Μαρτίου
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επιβεβαίωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου
01:39 «Συμφωνία με την Τουρκία»
Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγιερ έγραψε στο Twitter «Εχουμε συμφωνία. Διέξοδος με Τουρκία. Και σαφή δέσμευση για να επιστρέψουμε στη Σένγκεν μέχρι το τέλος της Συνόδου».
01:30 Τελείωσε η Σύνοδος
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε. Θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Σε λίγο, ξεκινά συνέντευξη Τύπου των Γιούνκερ-Τουσκ-Νταβούτογλου.
01:12 «15 ώρες στη Σύνοδο Κορυφής και συνεχιζουμε...»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε στο Twitter «Δεκαπέντε ώρες στη Σύνοδο Κορυφής και συνεχίζουμε...»
01:10 «Εφυγε» η αναφορά σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι απαλείφθηκε από το προσχέδιο της Συνόδου η αναφορά σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι για το οποίο έθετε βέτο η Κύπρος με τη συνδρομή της Ελλάδας
01:04 Το αίτημα Ρέντσι 
Απαίτηση του Ματέο Ρέντσι ήταν, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο της Συνόδου αναφορά για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία. Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασαν στον Αχμέτ Νταβούτογλου την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις στην εφημερίδα «Zaman», η οποία τέθηκε υπό εισαγγελική εποπτεία.
00:52 Νέο προσχέδιο συμφωνίας
Σύμφωνα με τον Καρλ Στάνιο Ναβάρα του Bloomberg, το νέο προσχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες με την Τουρκία έως τις 17 Μαρτίου. Προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία έως τα τέλη Μαρτίου.
Ακόμη, σε αυτό αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα στην επείγουσα κατάσταση που έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση, όπως και ότι οι εγείραν το θέμα των ΜΜΕ στην Τουρκία στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τέλος, στο προσχέδιο η ΕΕ καλωσορίζει τις προτάσεις της Τουρκίας.
Το «βέτο» των χωρών του Βίζεγκραντ αλλά και η αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο μη κλείσιμο της Βαλκανικής οδού, είναι τα «αγκάθια» τα οποία πρέπει να λύσουν μεταξύ τους οι ηγέτες των 28 πριν καλέσουν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
00:30 Οι ηγέτες επέστρεψαν στο τραπέζι χωρίς ΝΤαβούτογλου
Λίγο πριν τις 00:30 της Τρίτης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέστρεψαν στο τραπέζι της Συνόδου, μετά από ημίωρη διακοπή, ωστόσο κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν εκλήθη.
 
00:15 Ακυρώθηκε το δείπνο ΕΕ-Νταβούτογλου
Φυσικά, ακυρώθηκε και το δείπνο που προέβλεπε το πρόγραμμα μεταξύ των 28 και του Τούρκου Πρωθυπουργού.
Στο τραπέζι συζητείται μια αναθεωρημένη πρόταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.
Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ότι το δείπνο των "28" με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού.
22:25 Αξιωματούχος της Ε.Ε.: Δύσκολη λύση απόψε
Αν οι ηγέτες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν απόψε, η απόφαση θα αναβληθεί για την επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου.
Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση στο φιλόδοξο πλάνο της Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας στο Reuters. Ομως, πρόσθεσε ο ίδιος, οι Ευρωπαίοι θα καλωσορίσουν τις προτάσεις και θα συνεχίσουν την επεξεργασία τους τις επόμενες ημέρες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, προτείνοντας να πάρει πίσω η Τουρκία όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα μπουν στο μέλλον στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, ταχύτερη κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους και επιτάχυνση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
«Σε πολλές χώρες αρέσει πραγματικά η ιδέα, αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη συμφωνία απόψε επειδή υπάρχει πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας. Θα την καλωσορίσουν, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα σημεία σήμερα», ανέφερε ο αξιωματούχος.  
«Χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Θα δουλέψουμε σε αυτή τη συμφωνία εντατικά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και ο Γιούχα Σίπιλα. Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του φινλανδικού Yle στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφερε ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν ζήτημα «εντολής», καθώς πρέπει να επιστρέψουν για να πάρουν εξουσιοδότηση από τα κοινοβούλιά τους. Πάντως, στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σίπιλα έγραψε λίγο πριν από τις 11 ότι πιθανότατα η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί, ανακοινώνοντας την ακύρωση ταξιδιού που είχε προγραμματίσει για αύριο.
Σε δική του ανάρτηση και ο πρωθυπουργός της Δανίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση απόψε. «Η συμφωνία πιθανόν δεν θα επιτευχθεί απόψε, αν και είμαστε πιο κοντά. Σημαντικό να χτυπήσουμε τους διακινητές», έγραψε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν», έγραψε στο Twitter.
Συνεργάτης του ΓΙούνκερ: Πιθανή συμφωνία τη νύχτα
Πιο αισιόδοξος είναι πάντως ο Μάρτιν Σελμάιρ. O επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για καλή πρόοδο στις δύσκολες συζητήσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αντιδράσεις για τις τουρκικές προτάσεις
Κάποιες από τις προτάσεις της Τουρκίας βρίσκουν ισχυρή αντίσταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν θα ασκήσει βέτο για την μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
«Δεν είμαστε χαρούμενοι με αυτές τις προτάσεις», είπε στο Politico διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη, αποκαλώντας την προσφορά της Τουρκίας ως μία «λίστα επιθυμιών» η οποία αιφνιδίασε πολλές χώρες.
«Βέτο» από την Μέρκελ για τη βαλκανική οδό
Από την άλλη η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε όρους για τη διατύπωση του προσχεδίου της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κοινή δήλωση των ηγετών που θα αναφέρει ότι η βαλκανική οδός που ακολουθούν οι πρόσφυγες είναι «κλειστή».
Σε συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη Σύνοδο, δήλωσε- σύμφωνα με το Politico- ότι θα είναι αντίθετη με ένα μέρος της κρίσιμης πρότασης στο προσχέδιο που δήλωνε ότι «αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή».
Ομως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χώρες της βαλκανικής οδού και της ανατολικής Ευρώπης- ανάμεσά τους η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Τσεχία- μαζί με την Γαλλία και την Ολλανδία είναι αντίθετες σε οτιδήποτε λιγότερο από την πρόταση που λέει ότι η βαλκανική οδός είναι κλειστή.
Επίσης, οι χώρες αυτές ήταν επικριτικές για την Μέρκελ, λέγοντας ότι συντάσσεται με την Τουρκία και την Ελλάδα, ενάντια στην υπόλοιπη ΕΕ.
Το βέτο των 4 του Βίζεγκραντ
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, οι Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν δέχονται τις λύσεις που προτάθηκαν, διαφωνώντας με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν άσκησε βέτο στο πλάνο μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.
Η απειλή Τσίπρα: Συμφωνία απόψε, αλλιώς ανοίξτε τα σύνορα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις χώρες Βίζεγκραντ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξει η Σύνοδος σε απόφαση.
«Είναι υποκριτική η στάση να μην δέχεστε Σύρους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την ομάδα Βίζεγκραντ, ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (τα κλειστά σύνορα) δεν θα αλλάξει κάτι. «Μη νομίζετε ότι θα το αποφύγετε, γιατί απλώς θα αλλάξουν «διαδρόμους» οι ροές και θα έρθουν σε σας» φέρεται να είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
«Φαίνεται ότι δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση» σχολίαζαν για την ομάδα Βίζεγκραντ κυβερνητικές πηγές.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι συνιστά επιτυχία τo γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της ομάδας Βίζεγκραντ.
«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τους 4 της Βίζεγκραντ που απειλούν με βέτο» σημείωναν και επέμεναν: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαίτησε να ληφθεί απόφαση για σχέδιο σήμερα, αλλιώς επαναφορά στο status quo των προσφυγικών ροών της προηγούμενης συνόδου».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: