Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Ζητά συγνώμη η φωτογράφος που φωτογράφισε τους τραυματίες στις Βρυξέλλες [εικόνες]

Ζητά συγνώμη η φωτογράφος που φωτογράφισε τους τραυματίες στις Βρυξέλλες [εικόνες]

Η Κετεβάν Καρντάβα, η Γεωργιανή δημοσιογράφος που έγινε γνωστή από τις φωτογραφίες που τράβηξε στο μετρό των Βρυξελλών, αμέσως μετά την βομβιστική επίθεση, έδωσε την δική της απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε.

Η Καρντάβα που μεταξύ άλλων φωτογράφισε τις χαρακτηριστικές...
εικόνες των γεγονότων της Τρίτης, όπως αυτή του γνωστού μπασκετμπολίστα Σεμπάστιαν Μπελίν και αυτή της τραυματισμένης γυναίκας με το κίτρινο σακάκι που κάθεται σε ένα παγκάκι, εξήγησε ότι είχε μόνο ένα λεπτό στην διάθεση της προτού οι δυνάμεις ασφαλείας εκκενώσουν τον χώρο.
«Θέλω πάρα πολύ να τους συναντήσω και να τους ζητήσω συγγνώμη. Χαίρομαι πάρα πολύ που είναι ζωντανοί και όλα είναι εντάξει γι' αυτούς», δήλωσε η Καρντάβα και μέτεδωσε ο Alpha.
«Ήθελα να τρέξω και να προστατευτώ. Αλλά επειδή είμαι δημοσιογράφος, είναι χρέος μου να τραβήξω φωτογραφίες και να δείξω σε όλον τον κόσμο τι συνέβη. Ήξερα ότι ήμουν η μόνη δημοσιογράφος σε εκείνο το μέρος, εκείνη τη στιγμή», είχε δηλώσει χθες η Καρντάβα στο περιοδικό TIME.

Η Κέτεβαν Καρντάβα, μια νεαρή δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Γεωργίας που ταξίδευε προς Γενεύη για να γράψει για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας της, πήρε κάποιες φωτογραφίες εκείνη τη στιγμή.
Η εικόνα μεταφέρθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση της Γεωργίας στο Associated Press και δημοσιεύτηκε στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αντιμετωπίζοντας και αυτά την έντονη κριτική μερίδας της κοινής γνώμης.

Liberation: Δεν έπρεπε να δημοσιεύσει κανείς αυτή τη φωτογραφία

Μια φωτογραφία-σοκ που τράβηξε μια ξένη δημοσιογράφος στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ, λίγα λεπτά μετά την επίθεση, δείχνει δύο γυναίκες σοκαρισμένες και ματωμένες. Δεν έπρεπε να δημοσιευτεί, γράφει η Liberation και εξηγεί γιατί.
«Αυτή η φωτογραφία ανέβηκε παντού στο ίντερνετ και έφτασε να γίνει ακόμη και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες του διεθνούς Τύπου. Η εικόνα είναι δυνατή, αλλά σοκαριστική και θέτει πολλά προβλήματα. Πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που διαμαρτυρήθηκαν για την ανάρτησή της.
Την Τρίτη, στις 8 το πρωί, δύο γυναίκες φωτογραφήθηκαν μετά την πρώτη έκρηξη που προκάλεσαν οι τρομοκράτες καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Είναι ζωντανές, αλλά τραυματισμένες. Αριστερά της εικόνας, η μια γυναίκα τηλεφωνεί στο κινητό, ενώ το δεξί της χέρι είναι μέσα στα αίματα. Δεξιά, μια δεύτερη γυναίκα είναι καθισμένη, κοιτάζει τον φωτογραφικό φακό, ένα ρυάκι αίματος τρέχει στο πρόσωπό της. Η ορμή της έκρηξης της αφαίρεσε το πουκάμισο και το δεξί παπούτσι. Είναι με το σουτιέν, κρατιέται από την καρέκλα σαν να ψάνει να βρει ένα στήριγμα. Το βλέμμα της είναι κενό, η κοιλιά της είναι γυμνή, το πόδι της είνα γυμνό και τα υπολείμματα του κίτρινου σακακιού της κάνουν αυτή την εικόνα πραγματικά "δυνατή", όπως αρέσει στους επαγγελματίες της φωτογραφίας να λένε.
Μπορεί όμως να δει κανείς αυτή την εικόνα και ως "ταπεινωτική". Ή, σε κάθε περίπτωση, ως μια εικόνα που παραβιάζει την ιδιωτική στιγμή ενός θύματος που βρίσκεται σε πολυ σοβαρή κατάσταση. Το να δημοσιεύσει κάποιος ή όχι μια φωτογραφία καυτής επικαιρότητας εξαρτάται από την επιλογή του εκδότη ή του αρχισυντάκτη. "Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μια κυρία που βρέθηκε εκεί τυχαία και εμείς απλά την πήραμε, είναι ένα είδος δημοσιογραφίας των πολιτών", δικαιολογήθηκε από την πλευρά του το πρακτορείο Associated Press που διένειμε την εικόνα.
Πράγματι, η Κέτεβαν Καρντάβα, μια νεαρή δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Γεωργίας που ταξίδευε προς Γενεύη για να γράψει για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας της, πήρε κάποιες φωτογραφίες εκείνη τη στιγμή. Αυτή τη φωτογραφία, καθώς και εκείνη του μπασκετμπολίστα Σεμπάστιαν Μπελίν, ο οποίος τραυματίστηκε και έπεσε στο πάτωμα του αεροδρομίου, μέσα στα αίματα. Η Καρντάβα ανέβασε αυτές τις εικόνες στο δικό της Facebook.




Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: